IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се доближават до спиране на работата на федералните власти

Лидерите в конгреса не се разбраха за финансирането на правителството и за пакета от мерки в подкрепа на икономиката заради коронавируса

23:35 | 18.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Конгресът се доближи опасно до спиране на работата на федералните власти, след като законодателите не успяха в петък да финализират огромните средства за финансиране на работата на правителството и спасителния пакет заради коронавируса, предава CNBC.

Лидерите в Конгреса говореха от дни, че са близо до сделка по предложението за помощ на стойност 900 млрд. долара, която трябва да съпътства разходите за 1,4 трлн. долара за финансиране на федералното правителство. Но нови спорове не позволяват на Вашингтон да изпрати нова помощ на изпитващите затруднение американци за първи път от близо девет месеца.

Преди крайния срок в полунощ в петък за приемането на законопроекта за финансирането на работата на правителството Конгресът дори не е започнал да обсъжда краткосрочна мярка за запазване на функционирането му за няколко дни. Постигането на сделка по огромния план за разходи и помощ за преодоляване на пандемията и още повече за предотвратяване на спирането на финансирането на правителството изглеждаше съмнително в петък следобед американско време.

Приемането на временна мярка за разходите „може да се окаже много тежка задача“, коментира номер две сред републиканците в Сената Джон Тюн от Южна Дакота. За да приеме бързо мярката, Сенатът ще се нуждае от подкрепата на всички сенатори. Няколко законодатели обаче намекнаха, че може да попречат на приемането на краткосрочен разходен план.

Тюн даде да се разбере още, че може да са необходими още няколко дни за постигането на съгласие по окончателния пакет от мерки за преодоляване на последиците от коронавируса в момент, когато милиони американци очакват помощ.

Ако конгресмените одобрят законопроект за финансирането на работата на правителството до понеделник, щетите от изтичането на федералното финансиране ще са ограничени.

Лидерите на Конгреса обещаха да работят през уикенда за приемането на законопроект преди да се приберат у дома за правниците. Здравето и препитанието на милиони американци зависи от предоставянето от Конгреса на още помощ до края на годината.

Пакетът от мерки в подкрепа на икономиката ще включва директни плащания на стойност 600 долара, въпреки че не е ясно кой ще има право да ги получава. Конгресмени нарекоха сумата твърде ниска за хората, които изпитват затруднения по време на пандемията, отбелязвайки, че през март лесно са били одобрени директни плащания на стойност 1200 долара.

Планът на Конгреса включва и най-малко 300 млрд. долара в подкрепа на малкия бизнес. Той също така предвижда средства за разпространението на ваксините срещу COVID-19, тестване и помощ за болниците. Предложението включва пари и за училищата и транспортния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
след като бъдат натикани в панделата некои хора , на другия ден няма да има ковид идиотии и съответно разходи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още