IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай са близо до финализирането на части от търговското споразумение

Американският президент Доналд Тръмп изрази задоволство от напредъка в разговорите с представители на Пекин

22:15 | 25.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Китай са постигнали напредък в търговските преговори и са близо до финализиране на части от сделката от фаза едно, съобщи Службата на постоянния търговски представител на САЩ, цитирана от CNBC.

Тя публикува комюнике за състоянието на разговорите след срещата на американския търговски представител Робърт Лайтайзър и финансовия министър Стивън Манучин с китайския вицепремиер Лу Хъ.

„Те постигнаха напредък по конкретни проблеми и двете страни са близо до финализирането на някои секции от споразумението. Разговорите ще продължат на равнище заместници, а ръководителите ще имат нова среща в близко бъдеще“, съобщи службата.

Новината тласна нагоре основните американски индекси.

Двете най-големи икономики в света се стремят към търговско споразумение, за да прекратят потенциално опустошителни мита за стотици милиарди долара върху стоки на насрещната страна. Американският президент Доналд Тръмп цели да се справи с дългогодишните притеснения за кражба на американска интелектуална собственост от Китай и принудителни трансфери на технологии и да осигури повече покупки от азиатската страна на американски селскостопански продукти.

В отговор на въпрос за Китай в петък Тръмп заяви: „Справяме се много добре“. „Движим се добре, точно в този момент водим разговори с тях“, каза американският президент пред репортери, преди да замине за Южна Каролина. „Случват се много добри неща с Китай. Те много искат да сключат сделка“, допълни той.

По-рано този месец Тръмп обяви, че двете страни са постигнали „много съществена сделка от първа фаза“, която ще бъде финализирана през идните три седмици. По думите му споразумението включва отговор на проблеми като интелектуална собственост и финансови услуги и обещание от Китай да купи американски селскостопански стоки на стойност между 40 и 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още