IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на петрола подхранва оптимизма на Wall Street*

Инвеститорите са насочили своето внимание към двудневното заседание на Фед, на което се очаква централната банка да увеличи лихвите за първи път от 2018 г.

17:50 | 15.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ценовият спад на петролните пазари изпрати възходящ импулс на Нюйоркската фондова борса, като основните щатски индекси отчитат ръстове в началото на сесията, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,95% до 33 258,01 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 1,22% до 4224,13 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита повишение от 232,79 пункта, или 1,85%, до равнище от 12 814,01 пункта.

Въпреки частичното облекчение на напрежението при петрола инвеститорите продължават да наблюдават с тревога развитието на ситуацията в Украйна и новите огнища на коронавирус в Китай, които могат да доведат до нови сътресения в глобалните вериги на доставка. Очаква се в сряда Федералният резерв на САЩ да предприеме по-агресивни действия по отношение на своята парична политика и да повиши лихвите за първи път от 2018 г.

Петролните цени продължават да се понижават. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняват с около 6% до 96,13 долара за барел, след като преди това надхвърлиха 130 долара на фона на войната в Украйна и решението на Вашингтон да блокира вноса на руския петрол. В същото време международният бенчмарк Брент поевтиня с 6% до 100,17 долара за барел.

Спадът на петролните пазари се отразява и върху търговията с акции на американските енергийни компании. Книжата на Halliburton, Occidental Petroleum и Schlumberger поевтиняват с над 4%, докато тези на Energy Select Sector SPDR Fund губят 3,7% от стойността си.

Акциите на авиокомпаниите получават положителен тласък, след като няколко фирми повишиха прогнозите си за приходите. Книжата на Delta и United поскъпват с около 6%., докато тези на Southwest прибавят 4% към стойността си.

щатски щатски

Цената на акциите на електромобилния концерн Tesla се повишава с 3,25%, след като стана ясно, че компанията ще започне доставките на своите електромобили, произведени в Германия, следващия вторник.

Скокът при цените на енергията през февруари доведе до най-големия едномесечен ръст на цените на стоките на едро в статистическата история на САЩ, съобщи по-рано Министерството на труда във вторник. Индексът на цените на производител (PPI) нарасна с 0,8% през февруари спрямо предходния месец. Въпреки че това е по-малко от очакваните от анализаторите 0,9%, според анкета на Dow Jones, данните показват 10% ръст спрямо същия период на миналата година.

В Украйна кметът на Киев Виталий Кличко обяви 35-часов комендантски час до четвъртък сутринта на фона на руските бомбардировки над жилищни сгради. Междувременно се очаква преговорите между руски и украински представители да бъдат възобновени. Украйна планира да отвори днес 9 хуманитарни коридора за евакуация на цивилни граждани от обсадените райони. 

В понеделник американски представители проведоха „интензивни“ разговори с Китай, за да обсъдят, наред с други неща, опасенията, че Пекин може да се опита да помогне на Русия да „притъпи“ глобалните санкции.

Междувременно, Китай се сблъсква с най-сериозното разпространение на коронавируса от 2020 г. насам. Технологичният център Шънджън наложи блокада и масови тестове, което поражда опасения сред икономистите, че това ще се отрази върху глобалното икономическо възстановяване.

„Пазарът е нервен“, споделя Джийн Голдман, главен инвестиционен директор в Cetera Investment Management. „Толкова притеснения заради руската инвазия, инфлацията и Фед", добавя той.

Във вторник централната банка на САЩ ще започне своето двудневно заседание, като анализаторите очакват служителите на Фед да увеличат основните лихви за първи път от близо четири години насам на фона на засилената инфлация.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 2,121% и 2,468 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад в стойността от 0,1% до 98,89 пункта.

Златото поевтинява с 2,3% до 1915,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още