IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Камарата на представителите на САЩ премахна търговския статут на Русия

Ако решението бъде прието окончателно от Сената, това ще позволи на Вашингтон да наложи по-високи мита върху вноса

22:24 | 17.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg </em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Камарата на представителите на САЩ реши да лиши Русия от защитения й търговски статут, пише CNBC. Камарата прехвърли законопроекта към Сената, с което направи първата крачка за по-високи мита върху руския внос.

Още миналата седмица американският президент Джо Байдън заяви, че ще поиска прекратяване на нормалните търговски взаимоотношения на САЩ с Русия.

Призиви за отнемане на търговските привилегии на Москва се очакват и от страните от Г-7 и Европейския съюз (ЕС).

ЕС също заяви, че ще се стреми да премахне статута на Русия на най-облагодетелствана нация в Световната търговска организация (СТО). С тази мярка може да бъде ударен износът от Руската федерация за още 95 млн. евро, като му се наложат мита.

„Обсъждаме наличните възможности в контекста на СТО. Това включва възможността за премахване на режима за най-облагодетелствана нация въз основа на изключението за националната сигурност“, каза тогава говорителката на Европейската комисия (ЕК) Мириам Гарсия Ферер.

Ходът е широкоподкрепян в рамките на Сената на САЩ, докато страната и нейните съюзници налагат още санкции заради руската инвазия в Украйна, продължаваща вече три седмици.

Президентът Байдън не може еднолично да промени търговския статут на Русия, тъй като правомощия за това има Конгресът, но и демократи, и републиканци призоваха за отмяна.

Ако решението бъде прието окончателно и от Сената, това ще позволи на Вашингтон да наложи нови мита върху руския внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още