IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономически данни от Китай подкрепиха Wall Street

S&P 500 и Nasdaq успяха да излязат на плюс за седмицата, акциите на Kraft Heinz се сринаха с над 8%

23:09 | 08.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Wall Street поскъпнаха в четвъртък след по-силно от очакваното ежедневно фиксиране на валутата в Китай, което облекчи опасенията от влошаващ се търговски конфликт. 

Индексът S&P 500 отчете най-големия си ръст от два месеца, воден от технологичните компании, надграждайки ръстовете по борсите в Европа и Азия и заличавайки загубата си за седмицата. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 371 пункта (1,4%) към стойността си и достига равнище от 26 379 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 1,9% до ниво от 2938 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва ръст от над 2% до ниво от 8039 пункта.

За седмицата досега S&P 500 е нараснал с 0,2%, докато Nasdaq е добавил  0,4%. 

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 1,762%, а тази по 30-годишните облигации достига 2,288%. В Германия доходността по 10-годишните германски държавни облигации, т. нар. бундове, достигна -0,5%, след като се понижи до рекордно ниското равнище от -0,6% в предходната сесия.

Скокът на доходността от държавни ценни книжа съвпадна със съобщението на Ройтерс, че Германия смята да емитира нов дълг, за да финансира пакет от мерки за опазване на климата. Агенцията се позова на високопоставен представител на германското правителство. Вчера доходността по държавни облигации намаля в цял свят, тъй като инвеститорите се насочиха към по-безопасни активи заради притесненията за световната икономика.

Няколко понижавания на лихвените проценти от централни банки в цял свят засилиха опасенията за растежа на световната икономика. Нова ЗеландияИндия и Тайланд понижиха лихвените си проценти, като се позоваха на притеснения от забавяне на растежа.

Силните данни за икономиката на Китай помогнаха за успокояването на Wall Street. Азиатската страна съобщи, че износът й е нараснал с 3,3% на годишна основа през юли, докато анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха спад с 2%.

Инвеститорите продължават да наблюдават движението на курса на юана. Китайската народна банка определи официалния референтен курс за китайската валута от 7,0039 юана за долар в четвъртък, което е най-ниското му ниво от 21 април 2008 г.

На фондовия пазар в предпоследния ден за търговия от седмицата имаше доста значителни колебания в цените за някои акции, като книжата на Lyft. Компанията за споделено пътуване повиши прогнозите си за приходи за текущото тримесечие и за годината след по-добро от очакваното тримесечие. Дори загубата ще бъде по-ниска тази година, отколкото беше обещано по-рано, заяви изпълнителният директор на компанията Логън Грийн.

Това бе музика за ушите на акционерите, които напоследък имаха малко причини за радост. Акциите поскъпнаха с 3% до 62,10 долара. По време на сесията ръстът достигна и 7%.

От друга страна, инвеститорите в производителя на кетчуп Kraft Heinz преживяха черен ден. След като американската компания разочарова със своите данни за първото полугодие, а на ръководството му липсваше увереност да прогнозира бъдещите развития, книжата се сринаха до рекордно ниските 26,05 долара при ранната търговия. В края на краищата те загубиха 8,58% от стойността си.

За разлика от тях акциите на Symantec скочиха с близо 12 процента по време на днешната търговия. Те бяха вдъхновени от материал на Wall Street Journal, в който се твърди, че производителят на чипове Broadcom може да купи бизнеса на Symantec с корпоративни клиенти, след като преговорите за закупуването на цялата компания за киберсигурност не са били успешни. Сделката може да оцени поделението на 10 млрд. долара. Акциите на Broadcom отчетоха лек ръст с 0,34 на сто, докато ценните книжа на Symantec приключиха сесията с ръст от 12,30 на сто до 22,92 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още