IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола и войната в Украйна лишиха Dow от близо 600 пункта

Най-засегнати от разпродажбите във вторник са банковите акции

23:35 | 01.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Wall Street започва март с понижения на фона на новия пик в цената на петрола и развитието около войната в Украйна, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа близо 600 пункта (1,8%) във вторник. От своя страна широкият измерител S&P 500 изтрива 1,6%, а технологичният Nasdaq Composite 1,6%.

Сателитни снимки показаха как мащабен конвой на руската армия се насочва към украинската столица Киев.

Руската атака срещу страната тласна цената на петрола до нови върхове. Американският сорт West Texas Intermediate поскъпна с 9,6% до 104,91 долара за барел, като по-рано достигна до над 106 долара, отбелязвайки най-високата си цена от седем години насам.

Международният бенчмарк Брент прибави 8,3% до 106,25 долара за барел.

Цената на пшеницата също продължава да върви нагоре. Поскъпването на суровините на свой ред увеличава страховете за продължаващата инфлация в САЩ и Европа.

Финансовите акции бяха едни от най-големите губещи във вторник. Книжата на Bank of America изтриха 3,9%, на Wells Fargo 5,8%, а на Charles Schwab близо 8%. Понижаването на доходността по държавните ценни книжа може да отнеме от печалбата на банките и мениджърите на активи, докато войната в Украйна кара някои инвеститори да се притесняват за състоянието на кредитните пазари.

Макар че повечето американски банки имат слаба експозиция спрямо руски компании, не е ясно как санкциите срещу руската финансова система ще се отразят на европейските банки и оттам на САЩ, отбелязва Кен Леон от CFRA.

Доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се сви до съответно 1,728% и 2,118%.

Доларовият индекс обаче нарасна с 0,6% до 97,35 пункта.

Част от загубите на пазара бяха компенсирани от силните резултати на Target. Търговецът на дребно отчете печалба от 3,19 долара за акция, което е много над прогнозите на Wall Street. Книжата на компанията поскъпнаха с близо 10%.

Руски и украински представители завършиха ключов кръг от преговори в понеделник, като бе постигнато решение за тяхното продължаване. В същото време САЩ и Европа наложиха нови ограничения срещу руската икономика и централната банка на страната. Редица компании въвеждат също ограничения, включително Mastercard и Visa, които блокираха руските финансови институции от своите мрежи.

Борсово търгуваният фонд VanEck Russia ETF, който потъна с 30% в понеделник, отписа още близо 24% във вторник.

На този фон инвеститорите очакват и изслушването на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите, което ще започне в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още