IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията при безработица в САЩ намаляват въпреки неработещото правителство

Икономистите обаче очакват най-продължителното спиране на работата на правителството в историята да доведе до повишаване на безработицата над 4% през януари

16:49 | 24.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията при безработица в САЩ се е понижил през миналата седмица до най-ниското си ниво от 1969 г. насам, което сигнализира, че пазарът на труда остава затегнат въпреки частичното спиране на работата на правителството, съобщава Bloomberg.

Заявленията при безработица са намалели с 13 хил. до 199 хил. през седмицата, приключила на 19 януари, разминавайки се с прогнозите за нарастване до 220 хил.

Четириседмичната плъзгаще се средна стойност, смятана за по-добра мярка заради премахването на волатилността от седмица до седмица, бележи спад с 5500 до 215 хил. Това е най-ниската стойност на показателя от началото на ноември.

Продължаващото частично спиране на работата на правителството изглежда има ограничено въздействие върху данните за молбите при безработица. Броят на федералните работници, подали молби при безработица, се е повишил с 14965 до 25,4 хил. през седмицата, приключила на 12 януари.

Около една четвърт от федералните агенции са затворени от 22 декември, засягайки 800 хил. държавни служители, като много от тях работят без заплащане, а други са били пуснати в отпуск. На всички ще бъде платено със задна дата, когато бъде подновена работата на правителството.

Икономистите обаче очакват най-продължителното спиране на работата на правителството в историята да доведе до повишаване на безработицата над 4% през януари, тъй като служителите от неработещите агенции ще бъдат разглеждани като безработни.

Равнището на безработица в САЩ се повиши с две десети от процентния пункт до 3,9% през декември, тъй като стабилният пазар на труда върна част от безработните към категорията активно търсещи работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 5 години
Оказва се, че е добре държавата да се води от бизнесмен, а не от бърборко политик. Тръмп хвърли извън въжетата една огромна маса от анализатори, икономисти и подобни нищоправци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
Защото бизнесът работи !!! Америка върви напред, водена от десницата на своя велик лидер. Не работели някакви паразитиращи чиновници - то такива по-добре хич да ги няма, камо ли да ходят на работа, дето само безобразничества вършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още