IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на растеж на потребителските цени в Китай достигна 3-месечен връх

Въпреки че потребителската инфлация в Китай е ниска спрямо други места по света, тя е белег на слабото потребление заради противоепидемичните мерки

11:28 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Покачването на производствените и потребителските цени в Китай е надминало очакванията през март, когато руската инвазия в Украйна, продължаващите проблеми с веригите на доставки и затрудненията за производството, предизвикани от огнищата на коронавирус, са увеличили натиска, предизвикан от поскъпващите суровини, пише Ройтерс.

Темпът на растеж на потребителските цени в Китай е достигнал тримесечен връх през март на годишно ниво от 1,5% спрямо 0,9% през февруари и спрямо очакванията за повишение от 1,2%, показват данните на Националната статистическа служба в понеденик.

Покачването на производствените цени също е надминало очакванията, достигайки 8,3% на годишна база през миналия месец. За сравнение - през февруари годишното увеличение е било в размер на 8,8%, докато прогнозите бяха за ръст от 7,9 на сто.

Според анализатори от Nomura възможното отлагане на засаждането на култури, предизвикано от коронавируса, и войната в Украйна може да създадат нов ценови натиск върху храните през втората половина на годината.

"Ускоряващата се инфлация при храните и енергията ограничава възможността за Китайската народна банка да понижи лихвите въпреки вече бързовлошаващата се икономика", написаха експертите от Nomura в своя бележка.

Въпреки че индексът на производствените цени е достигнал най-ниското си ниво от април 2021 г., това се дължи основно на ниските бази за сравнение от края на 2020 г. и началото на 2021 г. от предишните месеци.

Месечното увеличение на показателя от 1,1% е било най-голямото от пет месеца насам, предизвикано от поскъпването на петрола и цветните метали заради геополитически фактори.

Според главния икономист в Zhongyuan Bank Уан Дзюн несигурността от войната в Украйна ще повлияе на световните доставки на стоки "и допълнително ще увеличи вносния инфлационнен натиск върху Китай"

Въпреки достигнатия връх потребителската инфлацията в азиатската страна продължава да е на скромно равнище спрямо други точки на света, което сигнализира за слабо потребление, предизвикано от въведените противоепидемични мерки.

Затова и засега повечето анализатори очакват Китайската народна банка да понижни лихвите и да намали изискванията за капиталови резерви за банките с цел да вкара повече пари в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още