IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето банки в еврозоната не взимат предвид рисковете от климатичните промени

Финансовите институции трябва спешно да увеличат усилията си за измерване и управление на климатичните рискове, смята Андреа Енрия от ЕЦБ

17:09 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Повечето банки в еврозоната не включват рисковете от климатичните промени във вътрешните си модели и рамките си за стрес тестове. Това показват резултатите от първото проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) по темата, пише CNBC.

Докладът, публикуван в петък, потвърди възгледите, че банките трябва да се фокусират повече върху този тип рискове.

"Банките в еврозоната трябва спешно да увеличат усилията си за измерване и управление на климатичните рискове, за да премахнат пропуските на сегашните данни и да въведат добри практики, вече налични в сектора“, каза Андреа Енрия, ръководител на надзорния орган на ЕЦБ.

Общо 104 банки взеха участие в първия по рода си стрес тест, като са предоставили информация по три категории, включително представяне при различни сценарии, зависимост от сектори, емитиращи въглерод диоксид, и собствени възможности за стрес тестове, свързани с климата.

По последния критерий близо 60% от банките все още нямат необходимата изградена рамка за тестове, като повечето участници не включват климата в моделите си за кредитен риск, а само 20% смятат климатичните рискове като променлива при одобрението на заеми.

Колкото до представянето при различни сценарии в екстремни условия – земетресения, наводнения и пр. - резултатите са ограничени до 41 банки, поставени под директен надзор, за да се осигури пропорционалост спрямо по-малките финансови институции.

Данните на ЕЦБ сочат още, че кредитните и пазарни загуби може да достигнат около 70 млрд. евро средно тази година за тези 41 банки.

В заключение от ведомството на Кристин Лагард изтъкват, че повечето банки ще трябва да работят допълнително върху подобряването на управленската структура за рамки за стрес тестове, наличието на данни
и върху техниките за изграждане на модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още