IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново понижи курса на юана до нов 11-годишен минимум

След като официално обвини Пекин в манипулиране на юана, правителството на Тръмп сякаш смекчи леко тона спрямо азиатската страна

09:52 | 07.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка определи дневния си референтен курс на незначително по-ниско  ниво от 7 долара, оставяйки анализаторите да очакват курса в четвъртък като основен политически сигнал, предава Bloomberg.

В сряда Китай остави курса на юана да спадне за трети пореден ден спрямо щатския долар, определяйки  курс от 6,9996 йени за долар, което е понижение с  0,44 на сто спрямо вчера и нов минимум от 15 май 2008 година.

Нивото от сряда дава на Народната банка на Китай малко пространство, ако иска свие спот цената. Валутата наскоро наруши ключовото психологическо ниво от 7 долара, като предизвика критики от страна на американския президент Доналд Тръмп и разтърси глобалните пазари. Юанът поевтинява с 0,31% до 7,0466 долара в 12:58 ч. местно време в Шанхай.

Според члена на Академията на обществените науки на Китай Юй Юндин, цитиран от ТАСС, сегашното понижение на курса на юана спрямо долара е предизвикано не от манипулации на регулатора, а от изявлението на американските власти за налагането на допълнителни мита за китайски стоки.

Понижението на курса на китайската валута спрямо щатския долар, който в понеделник спадна под символичния праг от 7 юана за долар, е ескалация в търговската война между Пекин и Вашингтон след заплахата на Тръмп да наложи допълнителни мита на почти целия внос от Китай от 1 септември. Поевтиняването на юана облагодетелства китайските износители и би могло да смекчи въздействието на допълнителните мита.

След като официално обвини Пекин в манипулиране на юана, правителството на Тръмп сякаш смекчи леко тона спрямо Китай. Главният икономически съветник на Белия дом Лари Къдлоу коментира, че Тръмп продължава да работи за търговско споразумение с Китай, „но само при условие, че това бъде добро споразумение“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
Дедо Дони съвсем скоро ще им вдигне митата на 25%! Така ми се струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още