IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката срещу прането на пари в Европа се разширява отвъд банките

Този път мишена са компаниите за платежни услуги, които, освен че улесняват електронната търговия, често пъти се използват и за изпращане на пари в чужбина

13:38 | 23.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Нов фронт се отваря в битката срещу прането на пари в Европа.

След поредица от скандали за милиарди евро властите в Прибалтика – където бе и един от най-големите случаи на пране на пари, започна нов удар срещу опитите за измама.

Този път мишена са компаниите за платежни услуги, които, освен че улесняват електронната търговия, често пъти се използват и за изпращане на пари в чужбина на ниски цени. Съществуват рискове обаче да бъдат използвани за незаконни трансакции, докато контролът е съсредоточен върху традиционните банки.

За подобна опасност бе сигнализирано по-рано през годината от северните държави, които се оказаха в центъра на събитията със случващото се с Danske Bank, която призна, че голяма част от 230-те млрд. долара, преминали през естонския й клон, най-вероятно са с незаконен характер.

Налице са също и притеснения за глобални играчи като базираната в Лондон компания Revolut, получила европейски банков лиценз в Литва.

Засега най-мащабни мерки взимат властите в Талин, Рига и Вилнюс – хъб за финтех компании.

От началото на месеца полицията в Естония е задържала трима служители на компанията GFC Good Finance Company AS във връзка с обвинения в пране на пари и незаконно присвояване. GFC, която оперира от 2013 г. и контролира над половината от пазара на стойност 183 млн. евро през първото тримесечие, оттегли лиценза си през май. Според властите компанията има сериозни нарушения на законодателството в страната.

През април AS Talveaed, която обслужва чуждестранни рискови клиенти от 2011 г., също бе лишена от лиценз след „няколко години“ на нарушения.

В Литва централната банка наложи глоба на компанията MisterTango UAB в размер на 245 000 евро през октомври за нарушаване на законите за борба с прането на пари и финансиране на тероризъм. Това е трето нарушение от 2016 г. насам.

В Латвия също са налице подобни притеснения. Властите определиха обслужването на някои чуждестранни клиенти като високорисково заради пропуските в процедурите по проверката им. В документ за оценка на риска, публикуван тази година, се посочва, че фирмите, предоставящи услуги на местни клиенти, също могат да станат обект на схеми за укриване на данъци.

Рисковете „са увеличават от високата уязвимост на сектора“, се посочва в текста.

„Електронните пари и компании за разплащания представляват наистина голяма опасност“, посочи през септември Илзе Знотиа, която е начело на латвийската служба за финансови разследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 4 години
Прочетох коментари за MisterTango на TrustPilot. Има много оплакващи се, че им затворили акаунтите и не им връщат парите, обаче продължават да дърпат месечна такса от $99. Регулаторът е наредил на MisterTango да спре платежните услуги на клиентите, които са класифицирани като високорискови. С това се оправдава масовото затваряне на сметки и невръщането на парите в разумен срок.Тези, които са попаднали по една или друга причина в категорията "високорискови" са прецакани - плащат месечни такси, обаче нямат достъп до парите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
vstoykov
преди 4 години
Неслучайно споменават Revolut и MisterTango. Те са трън в задните части на банките. Отнемат им клиенти. Защото предлагат по-евтини услуги.Целта е да направят услугите им по-неудобни и/или скъпи за клиентите от тези на традиционните банки.В крайна сметка пострадалите от законите срещу прането на пари и финансирането на тероризма са всички. Даже и тези, които не ползват банки. Защото цената за спазване на законодателството се плаща от търговците, от които неползващите банки пазаруват. Така косвено плащат за борбата с вятърни мелници."Законите против прането на пари се превръщат в заплаха - все повече хора стават жертва на тези закони"https://vstoykov.blogspot.com/2019/07/blog-post_21.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Това с детските учителки и ограмотяването им по прането на парине е кьорфишек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
За назначеният за главен опозиционер в Русия Навалниможе да се подхвърлят флашки с биткойни за милиони доларес.За дребните цаци - не може. То пране на пари.ЦРУ да не е пускало духът от бутилката -с блокчейн може да се препират милиардивъв все по-нови разновидности.Сега обаче и детските учителки са призовани на борбас прането на пари.Навремето си мислех, че от комунистическите лозунгипо-голяма тъпня няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
З
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 4 години
оффф за момент реших че са подгонили офшорните зони, а те пак бият данакоплатец .... епа ще преборите мръсните пари. повервайте ми. Пак праха за пране Ви е пълен с тиня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още