IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компенсира ли дефицити предучилищното образование

49 хиляди деца са върнати обратно в училище за последните три години, посочи Златка Димитрова, експерт от сдружение Образование България 2030

09:00 | 23.12.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От 2017 г. наблюдаваме няколко причини, поради които отпадат деца от образователната система. Най-съществената от тях е социално-икономическият статус на децата. Това са децата, които живеят в бедност или уязвима общност. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Златка Димитрова, експерт от сдружение Образование България 2030.
Тя обясни, че учениците се връщат в образователната система чрез механизъм за координация и сътрудничество между различни институции, което представлява “механизмът за обхват и задържане".

„За последните три години 49 хиляди деца са върнати обратно в училище, като едва 6 хиляди от тях са отпаднали повторно“, уточни Димитрова. Тя припомни, че предучилищното образование ще стане задължително за деца от четиригодишна възраст. Според нея това е стъпка напред с фокус за децата, които са в уязвими общности и майчиният им език не е български.

„Това ще позволи да се компенсират дефицити, които впоследствие биха били сериозни. Предучилищното образование има съществено значение за децата, чийто майчин език не е български“, посочи експертът.

Златка Димитрова е на мнение, че е много важно бъдещите педагози да се обучат как да помагат на деца от уязвими групи в риск на отпадане.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
... плюс 10 000 лева глоба !!! Ако не ги платят, да ги заработят с принудителен труд !!! Докога ние ще носим отговорност за хъхpeшките безобразия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Тоест ще тормозите Българските дечица и ще ги лишавате от детство, защото хъхpeчетата не можели да говорят ???? Що за наглост е това?Детето се учи да говори В СЕМЕЙСТВОТО - а щом хъхpeците не изпълняват задълженията си (уж за което им наливаме купища помощи) - ТЕ трябва да бъдат санкционирани, а не нашите деца !!! Трябва *** закон - ако дете, което - тръгвайки на училище - не умее да говори задължителният в държавата език, родителите му да бъдат санкционирани - да връщат всички помощи, получени за него от раждането му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още