IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Здравният министър ще контролира как НЗОК харчи бюджета за лекарства

Има нормативна празнота как фондът спазва механизма за предвидимост на бюджета си за медикаменти

18:30 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Министерството на здравеопазването ще контролира и проверява планово или внезапно как Здравната каса спазва бюджета си за лекарства. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от ГЕРБ.

При установени пропуски здравният министър ще може да отправя препоръки към ръководството на здравния фонд.

Става дума за механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по който фондът и производителите на лекарства сключват договори всяка година. При превишаване на разходите на НЗОК за лекарства фирмите трябва да връщат в Касата похарчените над лимита средства.

Според вносителите няма яснота как Касата прилага механизма и затова се предлага проверката да е извършена от здравното министерство. Това ще става с планови и внезапни проверки, както и по сигнали. Първата планова проверка е предвидена два месеца след влизането на закона в сила. 

Проверките ще се правят от комисия, назначена от здравния министър, в която освен представители на ведомството, ще влизат и такива от Сметната палата, НАП и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, а при нужда и външни експерти.

Подробно се разписват правомощията на комисията. Тя ще има достъп до търговски и финансови документи, както и до информационни системи. Комисията ще предоставя доклада си на здравния министър, а той може да отправя препоръки към Надзорния съвет на НЗОК за изменение на механизма и методиката за прилагането му.

Основен мотив за предлаганата поправка е наличието на нормативна празнота за това кой контролира дали и как НЗОК спазва механизма за предвидимост на бюджета си за медикаменти, пише в предложението на управляващите.

В годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г., който е последният одобрен от Надзорния съвет на НЗОК отчет, основна констатация бе продължаващата тревожната тенденция от предходните отчетни периоди към непрекъснато нарастване на необходимия финансов ресурс за лекарствени продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още