IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Животновъди от Русенско искат незабавни мерки срещу африканската чума

Чума по дребните преживни животни се появи за първи път на територията на Европейския съюз

17:34 | 21.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Представители на свинекомплексите в русенските села Бръшлен, Голямо Враново и в Николово - едни от най-големите в България, в които се отглеждат общо около 85 хил. животни, поискаха държавата да предприеме спешни мерки срещу появата и евентуалното разпространение на африканската чума по свинете у нас, предаде БТА.

Управителят на предприятието в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова, където се отглеждат 30 хил. животни, заяви, че са регистрирани огнища на болестта в Румъния - на около 200 км от свинекомплексите в Русенско. Ваксина срещу заболяването няма, а всички заразени животни подлежат на унищожение. 

По думите на Димитрова трите свинекомплекса се намират на близко разстояние един от друг. Ако заболяването влезе в един от тях, всички ще бъдат засегнати. Това ще е огромна загуба.

Животновъдите настояват за строг контрол, като всички превозни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за пренос на месни хранителни продукти, с които да не бъдат допускани на българска територия.

Те искат още да се намали популацията на дивите свине с помощта на  ловните дружинки.

Представителите на свинекомплексите настояват в района на ГКПП "Дунав мост" да бъдат разположени достатъчно контейнери, в които чуждестранните шофьори и пътниците да си изхвърлят отпадъците, а не по пътя.

Междувременно Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт потвърди положителни резултати за болестта Чума по дребните преживни животни (PPR) в животновъдни обекти в село Воден, община Болярово, обл. Ямбол, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Заболяването е констатирано за първи път на територията на страната и на Европейския съюз, като пробите са изпратени за потвърждение в референтна лаборатория във Франция.

Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите. БАБХ препоръчва фермерите временно да ограничат търговията и транспортирането на животни, както и посещението на ферми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още