В дългосрочен план не е ясно докъде ще доведе заместването на натуралните съставки в храните с Е-та. Преди време е трябвало да бъде решен въпросът с хигиената, но днес тези подобрители се използват масово, защото понижават себестойността на продуктите, които освен това издържат повече. Това коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.
Коментарът е по повод изследване на Асоциацията за съдържанието на козунаците.
Според изследването масово в предлаганите на пазара козунаци липсва краве мляко (в 11 от 16 изследвани), има нетрадиционни съставки като сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина, добавят се технологични химикали (Е-номера) - усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-та.
Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители, които напълно отсъстват в домашните рецепти.
"Ние се отдалечаваме от натуралното“, отбеляза Николов.
Той обърна внимание, че е подвеждащо на индустриално произведения козунак да пише, че е „домашен“ или „като на баба“, а на етикета да има дълъг списък с химични подобрители.