IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсейки растеж, европейските компании атакуват с придобивания за 53 млрд. долара

Купувачи от Континента обявиха глобални придобивания за 53 млрд. долара в световен мащаб само в рамките на този месец

20:18 | 25.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските компании атакуват пазара на сливания и придобивания, на фона на новините, че френският гигант в сектора на луксозните стоки LVMH и фармацевтичният конгломерат Novartis се превърнаха в поредните компании, търсещи растеж с щедри покупки отвъд Океана.

Купувачи от Континента обявиха глобални придобивания за 53 млрд. долара в световен мащаб само в рамките на този месец, което е почти три пъти над сумата за същия период на миналата година, показват данни на Bloomberg. Това прави настоящия месец най-добрия ноември от 2015 г. Над половината от обема на сделките идва от покупката на американски компании спрямо 41% от Западна Европа, става ясно още от данните.

LVMH обяви в понеделник, че придобива Tiffany & Co. за сумата от 16,2 млрд. долара – най-горямата сделка в сегмента на луксозните стоки, сключвана някога. Новината за нея бе съобщена само часове, след като Novartis обяви, че купува базираната в Ню Джърси Medicines Co. за 9,7 млрд. долара.

„Намираме се в този етап на цикъла, в който европейските компании имат силни баланси“, посочва Кирил Курбоан, главен изпълнителен директор на френското звено на JPMorgan Chase & Co. „Те все повече използват тази сила, за да правят придобивания на американския пазар“, допълва той.

Въпреки силно нестабилната световна икономическа обстановка САЩ също представляват пазар от огромен мащаб, оказваща подкрепа икономика и благосклонна към бизнеса среда, посочва още Курбоан. Миналата седмица френската Cie de Saint-Gobain се съгласи да купи Continental Building Products Inc. за супамата от 1,4 млрд. долара в опит да стимулира присъствието си в САЩ.

„Богатите на кеш компании се прицелват в глобални играчи в САЩ като ключов пазар за растеж“, казва на свой ред Луиджи де Вечи, председател на звеното на Citigroup за банките, капиталовия пазар и консултантския бизнес в Европа, Близкия изток и Африка. „Ще наблюдаваме още трансгранични потоци към САЩ“, допълва той.

Скорошната активност помага на обемите от сделки на континента да се възстановят, след като спаднаха с 33% през първата половина на годината до най-ниското си ниво от шест години насам. Европейският сектор на сливания и придобивания в от началото на годината е с 15% надолу спрямо същия период на миналата година, достигайки 779 млрд. долара, показват още данните на Bloomberg.

Това обаче не е краят за годината. До края на 2019 г. се очакват още големи сделки. Ирландският производител на овкусители Kerry Group Plc се готви за потенциално придобиване на хранителното звено на DuPont de Nemours Inc., оценявано на 25 млрд. долара. Също така италианската Assicurazioni Generali SpA се готви да отправи официална оферта през декември за покупка на по-голяма част от европейския бизнес на MetLife Inc.

Американските компании също проявяват активност. В понеделник брокерът Charles Schwab Corp. обяви, че ще купи конкурента си TD Ameritrade Holding Corp. в сделка за 26 млрд. долара. С това днешният понеделник е най-натоварения по отношение на сливания и придобивания от близо шест месеца, а общият обем на обявени от неделя сделки достига 67 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Купете Бъркшир и уволнете чичакът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още