IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската опозиция готви общ алианс срещу Ердоган

Четири опозиционни партии ще се обединят за предстоящите парламентарни избори следващия месец

11:49 | 02.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лидерите на Добрата партия и&nbsp;РНП Мерал Акшенер и Кемал Кълъчдароглу по време на срещата си миналия месец в Анкара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Добрата партия и РНП Мерал Акшенер и Кемал Кълъчдароглу по време на срещата си миналия месец в Анкара. Снимка: Ройтерс

Четири опозиционни партии в Турция са се договорили да участват заедно на предстоящите парламентарни избори в страната в опит да увеличат представителството си в парламента.

Основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), Добрата партия (İYİ), Партията на щастието и Демократичната партия ще формират общ алианс, който ще се изправи срещу обединението на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото движение (ПНД), съобщава англоезичният турски вестник Нurriyet Daily News.

По-рано миналия месец властите в Анкара обявиха провеждането на предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни.

Очаква се протоколът на новия алианс да бъде подписан от лидерите на четирите партии на 3 май.

С участието в коалицията трите по-малки партии - Добрата партия, Партията на щастието и Демократичната партия, увеличават значително шансовете си за влизане в парламента, който има праг от 10%. Това е и първият път от известно време насам, в който опозицията успява да се обедини в коалиция, която да се изправи срещу доминиращата изборите ПСР на президента Реджеп Ердоган.

Според социологическите проучвания от началото на май на агенция PIAR за вота през следващия месец първото място отново ще е за ПСР, въпреки че прогнозите са за понижение на резултатите. Партията се очаква да спечели около 44% от гласовете при малко над 50% на последните избори през 2015 г. Резултатите на партията са съвместно с тези на ПНД.

Спад се очаква и за РНП, за която прогнозите са за 23% при над 25% преди три години. Що се отнася до бъдещия партньор на републиканците – Добрата партия, прогнозите са тя да получи около 17% от гласовете.

Прокюрдската Демократична партия на народите ще се яви самостоятелно на изборите, като очакванията са тя да получи около 12% подкреа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
retro_69
преди 6 години
Ама и тия имат едни партии....."Добрата партия"....."Партия на щастието"....Направо ще се разплача от умиление.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още