IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell отчете гигантски ръст на печалбата за тримесечието

Компанията обяви програма за обратно изкупуване на стойност 8,5 млрд. долара

11:52 | 03.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролната компания Shell разширява програмата си за обратно изкупуване, след като отчете печалба, която отвя оценките на анализаторите на фона на растящите цени на енергията, съобщава Bloomberg.

Положителният отчет за четвъртото тримесечие слага край на една бурна година, в която Shell бе на прицел от активиста инвеститор Дан Лоуб, премести централата си в Лондон и премахна „Royal Dutch” от името си. Компанията обаче бе подкрепена и от растящите цени на петрола и газа, което доведе до най-големия годишен ръст на цената на акциите от пет години.

„Постигнахме много силно финансово представяне през 2021 г., а финансовата ни сила и дисциплина подчертават трансформацията на компанията ни“, каза главният изпълнителен директор Бен ван Бьорден в изявление в четвъртък, обявявайки и програма за обратно изкупуване на стойност 8,5 млрд. долара.

Откакто Shell намали дивидента си през 2020 г. през първоначалните етапи на пандемията с Covid-19, Ван Бьорден се опитва да привлече обратно инвеститорите, подобрявайки възвръщаемостта. Компанията вече обеща да върне обратно на инвеститорите 5,5 млрд. долара от паричните постъпления от продажбата на петролните активи в Пермския басейн. Тя обеща още да повишава дивидента с 4% всяка година.

Коригираната нетна печалба на компанията е достигнала 6,39 млрд. долара за периода спрямо 393 млн. долара година по-рано, или 16 пъти повече, и надвишава с много най-високата оценка на анализаторите. Паричният поток от дейността възлиза на 8,2 млрд. долара, което е с почти 50% по-малко спрямо третото тримесечие заради движението на оборотния капитал и плащанията за допълнителни обезпечения.

„Цифрите изглеждат изключително стабилни“ с „гигантска интегрирана печалба от газ“, заяви анализаторът на RBC Capital Markets Бирадж Боркатария. Shell може да задмине оценката на банката за общата сума от обратни изкупувания от 11,5 млрд. долара тази година, добавя той.

Shell сигнализира, че ще остане по-консервативна по отношение на капиталовите разходи, които ще бъдат в долния край на прогнозираните 23 до 27 млрд. долара за тази година. Това е увеличение спрямо сумата от 20 млрд. долара през 2021 г., но почти не остава без промяна спрямо плановете на компанията от преди няколко месеца.

Вместо да инвестира, за да увеличи производството на петрол и газ, което се е свило с 6,8% спрямо предишната година до 3,14 млн. барела на ден, допълнителният кеш от високите цени на енергията ще се ползват, за да се увеличи възвръщаемостта към акционерите и да се изплати нетния дълг, който се е свил с 4,9 млрд. долара до 52,6 млрд. долара през четвъртото тримесечие.

Shell е първата голяма европейска петролна компания, която представя отчета си след смесени резултати от американските конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Кой е тоя лоуб и нямаше ли да е милион пъти по-лесно да наемат килъри да го застрелят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още