IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с Украйна все още обърква инвеститорите в Европа

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,05%

19:33 | 16.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари приключиха търговската сесия в сряда без единна посока, докато инвеститорите ­оценяваха геополитическите перспективи на Стария континент, след като Русия обяви изтегляне на част от войските си, съобщи CNBC. Сезонът на отчетите продължава да е в разгара си.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,05%, докато повечето сектори бяха без единна посока. Сред водещите печеливши бяха акциите на компаниите за петрол и газ, които поскъпнаха с 1,5%, докато акциите на телекомите изтриха 1,2% от стойността си.

Цената на енергията в Европа може да се увеличи, ако западните страни наложат санкции на Русия. Американският президент Джо Байдън заяви във вторник, че пакетът от санкции би включвал намаление на европейското потребление на руски газ.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън посочи в сряда, че страната ще наложи санкции на руските компании и банки, ако Москва реши да предприеме по-агресивни действия към Украйна. В отговор на това външният руски министър Сергей Лавров каза, че страната ще отвърне на санкциите в случай, че Великобритания предприеме такъв ход.

Пазарите по света отбелязаха ръстове във вторник, след като Русия обяви, че ще изтегли част от войските си от границата край Украйна.

Водещите щатски индекси започнаха търговската сесия в сряда на червена територия на фона на геополитическите рискове и очакваното публикуване на протоколите от последното заседание на Федералния резерв. Освен това инвеститорите в САЩ следят зорко икономическите данни и финансовите отчети на компаниите.

Резултатите на фирмите продължават да са ключов двигател за промяната в цените на акциите в Европа, като Heineken, Ahold Delhaize, Air Liquide, MTU Aero Engines и Alcon обявиха резултатите си в сряда.

Сред акциите с най-голям ръст бяха тези на шведската компания за тютюневи изделия Swedish Match. Ценните книжа на производителя добавиха 3,8% към стойността си, след като фирмата отчете рекордни продажби през годината и ниво на оперативната печалба с двуцифрен ръст на приходите и печалбата.

Акциите на Umicore поскъпнаха с 5%, след като белгийската рециклираща компания отчете 81% ръст на приходите през 2021 г.

Цената на книжата на шведската компания Vitrolife намаля с почти 17%. Причина за това бяха данните за спад на нетните приходи през четвъртото тримесечие на миналата година.

Акциите на Ericsson поевтиняха с 14%, след като стана ясно, че вътрешна проверка в компанията е установила сериозни нарушения. Главният изпълнителен директор на производителя на телекомуникационно оборудване Борхе Еколм разкри пред вестник Dagens Industri, че компанията може да е извършила плащания към терористичната организация "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Данните в сряда показаха, че инфлацията във Великобритания е достигнала 5,5% на годишна база през януари, което е малко над очакванията на анализаторите. Така покачването на цените се е задържало на 30-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още