IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще подкрепи силите на НАТО в България

Това ще се случи с лека противовъздушна артилерия, пише гръцкото издание Катимерини

11:37 | 03.04.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Гърция подкрепя силите на НАТО, разположени в източното крило на алианса, с лека противовъздушна артилерия в съответствие със задълженията си за участие в Силите за реагиране на НАТО (NRF), които бяха активирани веднага след руската инвазия в Украйна.

Прехвърлянето е до голяма степен част от централното решение на НАТО да подкрепи България и Румъния, двете основни източноморски страни на алианса в Черно море.

Разполагането на гръцка техника и персонал в България започна в петък и ще приключи в следващите дни, пише БГНЕС.

По-конкретно Гърция изпраща четири единици леки зенитни системи, като ASRAD-HELLAS, с техния личен състав и съответните командни връзки, които се състоят от около 30 членове на артилерията. Системите ASRAD-HELLAS се използват от Гърция, Германия и Финландия и са в състояние да работят при неблагоприятни условия и на труден терен. Те се състоят от превозно средство тип Hummer, оборудвано с четири ракетни установки Stinger. ASRAD могат да се транспортират по въздух, ако е необходимо.

В същото време прехвърлянето на сили към България и Румъния продължава през пристанището Александруполис/Дедеагач в Северна Гърция, съобщава Катимерини и припомня, че на 10 март писа, че общо 3000 американски служители и оръжейни системи се транспортират до и от Румъния през Александруполис, включително танкове Bradley и M1 Abrams, които участваха в учението „Тракийско сътрудничество 2022“ в Петрохори, Ксанти, в средата на март.

Междувременно външният министър Никос Дендиас разговаря по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба в петък и обяви, че се надява да посети Киев в близко бъдеще.

По-рано, в интервю за Skai, Дендиас каза, че по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров през февруари, шест дни преди началото на войната, той е останал с впечатлението, че неговият колега не е знаел за предстоящото нахлуване в Украйна.

Дендиас отбеляза, че Лавров е посочил струпването и натиска на руските войски по границите на Украйна като средство за убеждаване на Киев да вземе конкретни решения, които руската външна политика би искала.

По отношение на ревизионизма, проникващ в руската инвазия в Украйна, той каза, че концепцията е претърпяла тежък удар. „Демокрациите като цяло се противопоставят на ревизионизма“, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
пак не си в час , ръкоблудец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
на кои събития, бе копейка?... тя вийната се измества все по на изток..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
според ловните термини , на нас се пада ролята на "мюрето".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
wag1111
преди 2 години
Ако се задълбочи проблема в западните балкани, ние директно по падаме в центъра на събитията. Което никак не върви на добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
за какво да "подкрепят" ...мдаа ... упорито се работи за превръщането на България и Румъния в мишени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още