IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французите са по-оптимистично настроени за бъдещето

Ефектът Макрон се проявява върху нацията като цяло, показват резултатите от проучване

22:15 | 02.01.18 г.
<p>
	Президентът на Франция на Еманюел Макрон.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция на Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Французите стават по-оптимистични за бъдещето в сравнение с последните осем години, показват резултатите от проучване, публикувано днес (2 януари), предава Ройтерс. С това репутацията на нацията като на страна на песимисти вероятно ще започне да се променя, посочва информационната агенция.

Данните от проучване на Harris Interactive за RTL радио показват, че 59% от французите са оптимисти за 2018 г. Това е най-високото ниво на оптимизъм от 2010 г. насам.

Поддръжниците на партията на президента Еманюел Макрон са най-положително настроени, докато тези на крайнодесния Национален фронт с лидер Марин льо Пен, която изгуби на балотажа на президентските избори от Макрон, са най-големите песимисти.

„Вероятно го има ефектът Макрон“, коментира директорът политически изследвания на Harris Interactive Жан-Даниел Леви. Той изтъква като най-важна за резултатите обновената надежда за европейската интеграция, един от приоритетите на Макрон.

„Има по-специално чувство, че лидерството е с добри перспективи на икономическия фронт“, казва той пред Ройтерс.

„Това не е свързано само с края на управлението на Франсиа Оланд“, добавя Леви, като се позовава на всеобщото чувство на недоволство, което беляза мандата на предшественика на Еманюел Макрон.

„Французите виждат много по-добри перспективи за растеж, за работни места. Има признаци, които показват, че Франция е по-малко депресирана“, заключава експертът.

За пръв път от пет години мнозинство от 51% от французите заявява, че изминалата година е била положителна. За сравнение, 54% от анкетираните през 2015 и 2016 г. определиха предходните години като отрицателни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още