IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха седмицата с рекордна серия от повишения

Пазарите останаха безучастни след призива на Марио Драги за повече реформи в еврозоната

19:21 | 11.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Водещите индекси в Европа завършиха седмицата с повишения, с което си осигуриха най-дългата печеливша серия за последните три години, предава CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 приключи търговията в петък с ръст от 0,38% благодарение на разнопосочното движение на някои сектори. 

В Париж САС 40 изгуби едва 0,07 на сто и до 5541,94 пункта при слаб търговски оборот от 2,7 милиарда евро, след като инвеститорите предпочетоха да ограничат поемането на рисковете в края на седмица, през която индексът се издигна до най-високите си стойности за годината.

Франкфуртският Dax се сви с 0,17 на сто до 13 001,24 пункта, едва задържайки се над прехвърления вчера праг от 13 хил. пункта.

Лондонският FTSE-100 се повиши с 0,31 на сто до 7724,55 пункта благодарение на миннодобивния сектор, доближавайки се до историческите си рекорди. За цялата седмица покачването му е с 2,08 на сто. 

Най-големият производител на стомана ArcelorMittal записа повишение от 2,3%, след като надмина очакванията за първото тримесечие.

Акциите на Sika приключиха с 8,33% повишение, което подреди дружеството сред най-добре представящите се компании в Европа. Основната причина е новината, че автосервизната фирма е сключила споразумение със Saint-Gobain за прекратяване на правен спор.

Акциите на Daily Mail General Group се търгуваха добре, като затвориха с 1,34% ръст. Акциите ѝ скочиха след новината, че порталът за недвижими имоти Zoopla се е съгласил да бъде закупен от Silver Lake. Daily Mail има голям дял в фирмата за недвижими имоти във Великобритания. Сделката доведе и до увеличаване на акциите на други фирми в Унгария, включително Rightmove, които скочиха с 3,8%.

Междувременно цените на петрола се понижиха малко след серията последователни ръстове. С вечерната търговия в Европа сортът Брент се движеше около 77,25 долара за барел, докато суровият петрол в САЩ се беше около 71,01 долара.

Пазарите останаха безучастни след изявлението на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който призова политическите ръководители да направят реформи, с цел да се предотврати повторение на финансовата криза в еврозоната - включително чрез осигуряване на средства в помощ на изпаднали в затруднение страни.

В реч пред Европейския университетски институт във Флоренция Драги изтъкна, че такъв финансов фонд може да осигури допълнителна стабилизация за страните, изпитващи пазарни сътресения, които не могат да бъдат преодолени с помощта на националния бюджет и икономически политики.

Той обаче призна, че това ще бъде трудно да се задейства и срещу него ще има политическа съпротива. "Споделянето на рисковете може при някои обстоятелства да помогне за намаляване на рисковете", подчерта ръководителят на ЕЦБ, цитиран от Франс прес. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още