IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската агенция разреши ваксината на AstraZeneca без възрастови ограничения

Окончателното решение трябва да бъде взето от Европейската комисия, но това се счита за формалност

17:40 | 29.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Dhiraj Singh/Bloomberg</p>

Снимка:  Dhiraj Singh/Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за използването на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca. ЕМА препоръча условно одобрение на ваксината в петък без ограничения за определени възрастови групи.

Окончателното решение трябва да бъде взето от Европейската комисия. Това се счита за формалност. Така препаратът би бил третата одобрена ваксина срещу Covid-19 в Европейския съюз.

Досега такива са само ваксините от Biontech/Pfizer и Moderna. Активната съставка от шведско-британския производител AstraZeneca е особено обещаваща за много страни от ЕС. Ваксината, която компанията разработи съвместно с Оксфордския университет, се използва масово във Великобритания от януари.

Предимства на препарата: той е по-евтин от другите два и много по-лесен за използване, особено за масови ваксинации. Това означава, че ваксината не трябва да се съхранява замразена. Има обаче проблеми с доставката. Освен това неговата ефективност при възрастни хора е неясна с оглед на оскъдните налични данни.

Възрастова граница за хора между 18 и 65 години бе препоръчана преди ден от Постоянната комисия за ваксинация (Stiko), както обяви и Федералното министерство на здравеопазването на Германия, тъй като наличните понастоящем данни не са достатъчни за одобрение за възрастни хора.

Проблемът с доставката все още е нерешен. ЕК се замеси в разгорещен спор с производителя, който беше заявил, че може да достави около 60 процента по-малко дози поради производствени проблеми.

Ето защо големи количества от ваксината за България и други страни от ЕС могат да бъдат доставени едва седмици или месеци по-късно. Но това заплашва да забави ваксинационните програми на много страни от ЕС. Съюзът беше поръчал общо 400 милиона дози ваксини и настоява за доставката им според сроковете.

EMA проверяваше проучванията и данните на AstraZeneca в продължение на месеци, използвайки така наречения процес на непрекъснат преглед. След това експертите оценяват данните дори ако тестовете все още не са завършени и заявлението за одобрение все още не е подадено.

Това позволява значително съкращаване на процеса. Между другото, тестовете продължават и след одобрението, тъй като докладите за странични ефекти или данни за дългосрочна защита ще продължат да бъдат оценявани.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
..е как може. Тази ваксина няма ефинастност. При над 65 годишните ефкастността пада до 5%. Средната е около 50%. Ако си непсионер по добре да пиеш аспирин, зинк, ц и селен отколкото да се дупчиш с солена вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
: ))) така е , г-н Попов ... Вие и калинките ви носите морална / засега / отговорност за укриването на истината и за раздухването на истерия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
за ваксините или добро или нищо ... в противен случай си нарушил правилата на сайта ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Европейската агенция разреши ваксината на AstraZeneca без възрастови ограничения И после нямало корупция в ЕС !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още