IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП иска от ЕК да забрани даването на гражданство срещу инвестиции

Евродепутатите настояват за по-строги правила за т.нар. "златни визи", които дават право на пребиваване в страните от блока срещу инвестиции

10:24 | 10.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) призовава Европейската комисия (ЕК) да забрани издаването на т.нар. „златни паспорти“ и да въведе специфични правила за „златните визи“, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Европарламентът се тревожи, че гражданството на ЕС се продава, и предлага нови общи правила за справяне с многото проблеми, свързани със схемите за „гражданство/право на пребиваване срещу инвестиции“.

Парламентът подчертава, че схемите за „гражданство срещу инвестиции“, съгласно които гражданите на трети държави получават гражданство в замяна на парична сума, подкопават същността на гражданството на ЕС. Парламентът описва практиката, съществуваща в Малта, България и Кипър, като предоставяне наготово на обществено благо, тъй като държавите членки продават нещо, което никога не е било предвидено да се превърне в стока.

Приемани са молби дори в случаите на неизпълнение на условията, заявяват евродепутатите. Те настояват схемите да бъдат постепенно премахнати поради рисковете, които представляват.

Парламентът отбелязва и рисковете, свързани със схемите за „право на пребиваване срещу инвестиции“. Евродепутатите искат да се въведат правила, които да подпомогнат борбата с изпирането на пари, корупцията и отклонението от данъчно облагане.

Депутатите искат да се правят стриктни проверки (в т.ч. проверки на членовете на семейството на кандидатите и на източниците на финансиране), задължителни проверки в базите данни на ЕС, както и да се въведат процедури за проверка в трети държави.

При издаване на „златна виза“ ЕП иска също да се въведе задължение държавите да докладват и да уведомяват другите страни, за да има възможност за възражение срещу издаването на право на пребиваване срещу инвестиции. ЕП смята също така, че трябва да се въведе изискване за минимално физическо пребиваване на кандидатите и активно участие и принос към икономиката на приемащата страна.

България вече предприе мерки за прекратяване на възможността за получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Депутатите приеха промени в Закона за българското гражданство, слагайки край на издаването на т. нар. "златни паспорти".

Процедурите, които текат в момента, обаче ще бъдат разгледани и това вероятно ще са последните чужденци със "златни паспорти", ако бъдат одобрени.

Страните членки на ЕС вече обявиха, че ще ограничат продажбата на гражданство на руски граждани, свързани с руското правителство. ЕП призовава всички държави членки да спрат незабавно да прилагат своите схеми за гражданство/право на пребиваване срещу инвестиции в ЕС за всички руски кандидати.

Евродепутатите настояват правителствата на ЕС да направят повторна оценка на всички одобрени заявления през последните няколко години и да гарантират, че "нито едно руско лице, което има финансови, икономически или други връзки с режима на Путин, не запазва своето гражданство и права на пребиваване".

Евродепутатите призовават също така Комисията да забрани на руските граждани, които са обект на санкции на ЕС, да участват в схеми за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции.

ЕП иска също така да се въведе налог - значителен процент от направените инвестиции, приложим до постепенното премахване на „златните паспорти“ и за неограничен период от време за „златните визи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още