IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чака ни шоково поскъпване на горивата от 2023 г.*

Заради промяна в изчисляването на акцизите бензините ще поскъпнат с около с 50%, предупреждават от БПГА

13:25 | 07.10.21 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейският съюз (ЕС) се готви за голямата си цел за икономика без вредни емисии до 2050 година. За целта са направени промени в европейските правила, които би трябвало да влязат в сила от 2023 г., но според Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Брюксел принудително опитва да наложи своите цели.

България не е подготвена за амбициозните намерения на съюза по отношение на автомобилните горива и цената би била непоносима. Според изчисленията на експертите, представени по време на конференцията "Готови за цел 55. Предизвикателствата за петролния бизнес в България", заради промяната в европейската Директива за данъчното облагане ще се увеличи акцизът на горивата от 2023 г.

С промяната акцизът в ЕС ще се изчислява не на количества, а на енергиен еквивалент, тоест не на 1000 литра, а на гигаджаул (GJ). При сегашната цена на петрола това ще добави 1,10-1,20 лева (без ДДС) на литър към цената на бензина и дизела, което означава около 50% повишение на цената, категоричен беше юристът на петролната асоциация Светослав Банчев.

Още по-значимо ще е отражението върху метана, използван за автомобилно гориво.

Ето каква е ситуацията с акцизите у нас сега: За бензина той е в размер на 710 лева за 1000 литра, за дизела - 646 за 1000 литра, за втечнен газ - 340 лева за 1000 литра, а за метан за автомобилно гориво - 0,85 лева за гигаджаул.

С промяната новите акцизи ще бъдат 759 лева за бензин, 801 лева за дизела и 716 лева за втечнения газ в периода 2023 - 2033 година, а след това - 1074 лева. За метана акцизът се увеличава до 14 лева до 2033 година и до 21 лева след това. Тези стойности са изчислени на базата на енергийното съдържание, преобразувано към 1000 литра.

България ще бъде засегната най-тежко, защото акцизите на горивата единствено у нас в общността са на минимално ниво. Промяната в Директивата предвижда още да няма изключения, а вече единна ставка за всички.
Имаме интерес цената на горивата да остане ниска - печелим от оборота, не от високите цени, отбеляза Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА. Той предложи правителството да поиска дерогация и плавно повишаване на акциза, както при приемането на страната в ЕС.

България има блокираща квота за промените, припомни и председателят на асоциацията Живодар Терзиев.

Промените в европейското законодателство във връзка с екологичните цели предвиждат още екологична такса, увеличаване на дела на ВЕИ в транспорта и нови изисквания за зарядната инфраструктура за електромобилите.
Изискванията за инфраструктурата са на практика неизпълними за страната - основните пътни артерии са разположени далеч от населени места и няма капацитет за изграждане на зарядни станции с нужния капацитет на всеки 100 километра.

ЕС предвижда още и развитието на биогоривата, а в региона на Балканите няма нито един производител на биогорива, отчетоха още от БПГА. Нещо повече - старият автопарк, на възраст над 10-15 години, не позволява използване на алтернативни горива.

Живодар Терзиев изтъкна още няколко предизвикателства, като например кризисни резерви. В момента законодателството предвижда резерви от горива за 90 дни. Но как ще се случи това по отношение на електромобилността при затваряне на въглищни и газови централи и без ядрени мощности, попита Терзиев.

Голямо е предизвикателството и по отношение на водорода за транспорта. Вероятно той ще се използва само за тежкотоварни камиони, защото автомобилите с водород не могат да се паркират в подземни паркинги.
Изискване пред България е до 2023 година в страната да бъде изградена въглеродна станция.

От асоциацията се оплакаха още и от промените за енергийните спестявания, които изключват търговията с горива, независимо от мерките, предприети от бизнеса. Петролните търговци няма да се превърнат в строители и да слагат дограма, за да запишем спестявания, каза още Терзиев.

Готови сме и имаме потенциал, но не знаем накъде вървим, оплакаха се от бизнеса. Опасенията са, че когато държавата не се справи със задълженията, ще ги прехвърли на бизнеса.

"Трябва да търсим зелената медиана, златната среда", отбеляза Терзиев. Според него трябва да бъдат направени плавни стъпки - нисковъглеродни горива - хибридни технологии - електрификация на транспорта, което означава постигане на европейските цели към 2028-2030 година, а не през 2023 година.

* Информацията е актуализирана със стойността на акцизите за горивата в страната

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 8 rate down comment 2
yom
преди 2 години
Всеки се е разтревожил отново за колата си, супер ограничено мислене. Тревожете се за празните резервоари на специализираната и транспортна техника. Хибридни трактори и камиони има все още само в главите на зелените брюкселски зелки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Не твърдя това, което пишеш. Лъжеш или си в заблуда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
и батерията на моя е 40Вч , а на предишния беше около 2 пъти по слаба, но същия размер.... само по твоята логика разликата трябва да е хиляда... а не десетки хиляди :)))ав със здраве и залягай над учебниците повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
оправям се много добре... обаче ти имаш трудности щом това сравнение за теб е достатъчно, хахаха.... ти твърдиш че щом една батерия може да събере два пъти повече ток от другата, значи е два пъти по голяма като размер... това е логика ниво 3 клас... сега как да ти го обясня, при теб липсва фундамента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
да ти таковам мамата тролска , нимфо магистрална !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 2 години
Държавните органи прилагат недостатъчни знания за инфлация. С този подход е невъзможно успешно противодействие срещу общото повишение на цените на стоките и услугите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
айде още един мъ.рльо запчна да дава определения и квалификации ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Само за пример - една батерия на лаптоп е около 14Wh , а за кола поне 40 KWh. Нататък би трябвало сам да се оправиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Абе идиотт.... разходите винаги накрая са за сметка на потребителите бе! Стига си раздувал само локуми. Те вносителите сигурно сигурно са като Робин Худ. Вечер крадат от богатите за да може през деня да поемат рециклирането от дейността на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Въглеродните емисии са новия комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още