IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският паспорт дава достъп до 128 държави по света

Страната ни е на девето място по глобална мобилност заедно с Кипър, Хърватия и Румъния

16:54 | 14.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският паспорт дава достъп до 128 държави по света, което поставя страната ни на девето място в света заедно с Кипър, Хърватия и Румъния, показва класацията Global Passport Index.

Българският паспорт дава достъп до 90 държави без виза, до 38, в които виза се издава на място, и до 70 с предварително издадена виза, с което притежателите му получават безпроблемен достъп до почти две трети от света.

Друга класация, изготвена по-рано тази година, отрежда 16-то място за България.

Българите могат да пътуват без визи до целия Европейски съюз (ЕС) и държавите от Европейското икономическо пространство, значителна част от Латинска Америка, вкл. Бразилия и Мексико, Мароко и Тунис в Африка, Турция, Грузия, Армения и други страни.

Предварително издадена виза за притежатели на български паспорти се искат от САЩ, Австралия, Китай, Русия, Индия, значителна част от държавите от Африка и други.

Виза на място се издава в Тайланд, Боливия, Куба, Египет, Йордания, Ямайка, държавите от Източна Африка и други.

Най-влиятелният паспорт в света е този на Нова Зеландия, който дава достъп до 137 държави.

На второ място са класирани паспортите на Германия, Испания и Австралия, на трето – Австрия, Италия, Ирландия, Швейцария, на четвърто – Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Португалия, Финландия, Люксембург, Япония, Южна Корея, САЩ и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Петата позиция е за Малта, Франция, Чехия, Гърция, Норвегия, Полша, Унгария.

Най-затворената страна в света е Афганистан – афганистанският паспорт дава свободен достъп до само 3 държави – Доминика, Хаити, Сейнт Винсент и Гренадини, а 168 изискват предварително издадена виза. Малко са и страните, които позволяват издаване на виза на място за притежателите на афганистански паспорт.

Силно ограничен достъп до света имат и притежателите на паспорти от Ирак, Сирия, Сомалия, Пакистан, Йемен, Иран.

В доклада се констатира, че заради пандемията 2020 г. е годината на изгубената мобилност. Картината обаче не се променя съществено през 2021 г., тъй като правителствата продължават да прилагат протоколи за безопасност и сигурност и отварянето е бавно. Отделно е страхът на хората от нова вълна, което също спира пътуванията.

Европа остава на върха на класацията с най-мощните световни паспорти, въпреки че има интересна промяна в класирането. В края на 2019 г. Германия дори не се появи в топ 10, но сега е сред топ държавите. В топ 10 за първи път попадат и Италия и Дания, а Обединеното кралство пада на 20-то място заради излизането от ЕС и появата на новия щам на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още