IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Волатилността на петролния пазар обърка инвеститорите в Азия

Водещите борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион останаха без единна посока в четвъртък

12:17 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>

Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Водещите борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион останаха без единна посока в четвъртък, след като волатилността на пазара на петрол обърка инвеститорите в Азия, пише CNBC.

Водещ печеливш в региона бяха индексите в Сингапур, където показателят Straits Times нарасна с над 1%, или 35,44 пункта, до 3399,7 пункта. Причина за ръста станаха обявените планове за разхлабване на противоепидемичните мерки в страната.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng записа понижение от 0,94% до 21 945,95 пункта. Акциите на технологичния гигант Tencent, листнати на борсата в града, поевтиняха с близо 6%, след като компанията отчете най-бавния си темп на растеж на печалбата някога. Акциите на Alibaba и NetEase поевтиняха със съответно 3,23% и 2,05%.

Показателите на континентален Китай записаха търговия на червена територия - измерителят Shanghai composite намаля с 0,63% до 3250,26 пункта, а показателят Shenzhen component се понижи с 0,83% до 12 305,50 пункта.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се възстанови от по-ранните си загуби и приключи търговската сесия в четвъртък с ръст от 0,25% до ниво от 28 110,39 пункта, след като в сряда се повиши с 3%. Индексът Topix се увеличи с 0,14% до 1981,56 пункта.

Представителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Гоуши Катаока предупреди, че руската инвазия в Украйна ще натежи на световния растеж и ще увеличи рисковете пред икономическото възстановяване на Япония, като апелира за поддържане на ултраразхлабената парична политика на страната.

По този начин той повтори изказването на гуверньора на регулатора Харухико Курода отпреди дни, че ЯЦБ трябва да поддържа свръхразхлабената парична политика, тъй като скорошното покачване на цените може да навреди на икономиката.

"Вместо да доведе до по-високи заплати и корпоративни печалби, такава инфлация, предизвикана от ръста в разходите, ще натежи на икономиката в дългосрочен план, като навреди на печалбите на фирмите и на реалния доход на домакинствата", предупреди Курода по-рано тази седмица.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 добави 0,12% към стойността си до 7387,10 пункта, а южнокорейският измерител Kospi намаля с 0,2% до 2729,66 пункта.

В четвъртък новономинираният гуверньор на централната банка на Южна Корея Ри Чанйонг заяви, че опасенията относно инфлационните и икономически рискове се увеличават. "Опасенията, че инфлацията и икономическите рискове може да се увеличат едновременно нарастват, а несигурността във външните условия също се покачва", заяви Ри в своя писмена реч.

В сряда Южна Корея номира 61-годишния Ри, който в момента оглавява звеното за Азиатско-Тихоокеанския регион в Международния валутен фонд (МВФ), за управител на централната банка. Той ще се присъедини към финансовата институция в края на месеца, когато изтича мандатът на сегашния гуверньор И Джуьол, ръководил регулатора вече осем години.

Данните в четвъртък показаха признаци, че войната в Украйна вече е навредила на японската и австралийската икономика. Предварителните данни за производството показват ръст в разходите, след като руската инвазия разтърси световните суровинни и енергийни пазари.

Индексът MSCI за акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония отбеляза спад от 0,54%.

Инвеститорите продължиха да следят движенията на пазара на петрол. Търговията в четвъртък бе силно волатилна, докато играчите на пазара очакваха резултатите от визитата на американския президент Джо Байдън в Брюксел.

Основните щатски индекси се понижиха в сряда. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average намаля с 448,96 пункта до ниво от 34 358,50 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,2% до 4456,24 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 1,3% от стойността си до 13 922,60 пункта.

На азиатските пазари доларовият индекс бе на ниво от 98,881 пункта, като продължава да е над нивата от 98,4 пункта, под които спадна по-рано през седмицата. Един щатски долар се търгуваше срещу 121,57 японски йени, а австралийският долар се обменяше срещу 0,7474 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още