IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корекцията на борсите заплашва да се превърне в нов мечи пазар

Отстъпленията от върховете за тази година продължават, а няма сигнали за обръщане на настроенията

12:01 | 22.05.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
Корекцията на борсите заплашва да се превърне в нов мечи пазар

Борсовите индекси по света продължават да отстъпват от върховете, постигнати по-рано през годината, което според мнозина анализатори заплашва да се превърне в нов мечи пазар. Основна роля за това играят понижените очаквания на анализаторите за глобалния икономически растеж.

В настоящия момент факторите, които помогнаха на пазарите да започнат ралито преди година – рекордно ниските лихви и правителствените програми за рекордни разходи за стабилизиране на икономиката, сега работят в обратната посока и вредят на борсовите индекси.

Развиващите се пазари като Бразилия и Китай започнаха да повишават лихвените проценти и да ограничават кредитирането. В същото време инвеститорите се опасяват, че програмите за съкращаване на разходите в европейските държави ще охладят възстановяването, а оттам ще въздействат негативно на глобалния растеж.

„Хората рязко занижават очакванията си за глобалната икономика“, смята Джон Дерик, директор на изследователското звено на US Global Investor, предава Bloomberg.

През последната седмица американските индекси задълбочиха спадовете си на по над 10 на сто от върховете за тази година. S&P 500 е с 11 на сто под стойността си от 23 април, което е първата по-дълбока корекция от началото на ралито през март 2009 година.

По-рано този месец в мечи пазар навлезе основният китайски индекс Shanghai Composite, който вече е с 26 на сто под върха си от август миналата година. В Бразилия Bovespa се насочва към мечи пазар, след като от върха си за април вече е изгубил 16 на сто.

В Испания и Португалия основните индекси вече са с по 18 на сто от върховете си за тази година, а във Франция САС 40 отстъпва с 15 на сто. Както е известно, за да се обяви технически мечи пазар, трябва да бъде отчетен спад на борсовия индекс от 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
toto
преди 14 години
Вече не е модерно да се девалвират валути...девалвират се акции ... така се прибират спестяванията на народа.Все пак масово спестяванията в САщ и ЕУ са в акции....Даже и кредити има вложени в кации - е това е номера. Хем са частни фирми, хем държавата го играе спасител! Честито на печелившите!Така че, скорошен ръст на цените не чакайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
x2spark
преди 14 години
може и да си прав, въпреки че на мен ми изглежда повече като опит за игра на големите икономики при която ако изтърват нещата от контрол може спокойно да се стигне до такива катаклизми, а те според мен не са много уверени в действията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
metody72
преди 14 години
аз мисля че предстои доста голям спад които ще прерастне в нова още по голяма икономическа криза ,но по страшното е че социалната ще се развихри изключително негативно, довеждаики нещата в следващите години до отчаяние което не сме виждали и през голямата депресия в САЩ ,тази криза ще засегне и човечеството като цяло които иска да види графиката на човешката популация ще си обясни какво ни очаква ,да добавя че явно нашето поколение няма късмет ,въпреки че неискам да бъда прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
x2spark
преди 14 години
А дали това не би могло да бъде и полод на по-големи геоикономически интереси, например европа да има достатъчно механизми да стабилизира еврото но нарочно да оставиа проблемите в Гърция да се поразвият до по голяма степен и да спекулират с уж несинхронна политика между отделните страни членки, с крайна цел сериозно поефтиняване на еврото за дългосрочно и сериозно увеличение на износа на европа и в конкретика по силните икономики. На мен лично това ми изглежда по вероятен сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
SEBULBA
преди 14 години
Следващите два - три месеца пазарите ще са нагоре. Това, което гледахме в последните дни беше класическо "друсане на крушата". А пазарите ще са нагоре, защото кризата скоро ще навлезе в последен етап. Задълженията от банките се прехвърлиха към правителствата, сега правителствата ще прехвърлят топката към средната класа, да им покрие дефицитите чрез по високи данъци и инфлация. По време на висока инфлация цените на реалните активи растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Петър Караиванов
преди 14 години
Пазара обърна тренда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
jose
преди 14 години
Последното не стана ли след интервенция на SNB.Според мен започваме следващата вълна надолу след една година корекция.Виж aud/usd nzd/usd,WTI и борсата в Шанхай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 14 години
Малко странно на фона на ръста с 1,5% на индексите в САЩ в петък и възстановяването на еврото до 1,25 и най-вече на eur/chf до 1,44 (последното е сигнал за спокойствие).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още