IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ – по-добре със или без Трише?

Мандатът на сегашния председател на банката изтича през октомври 2011 г., пазарите не са единни за ефекта от напускането му

09:17 | 22.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ – по-добре със или без Трише?

Способността на Европейската централна банка (ЕЦБ) да се справи в дълговата криза в еврозоната няма да си отиде с изтичането на мандата през следващата година на председателя на банката Жан-Клод Трише.

Осемгодишният мандат на Трише изтича през октомври 2011 и според европейското законодателство не може да бъде удължен повече. Така еврозоната ще се лиши от експерт, изиграл роля в създаването на единната валута и в превеждането й през първоначалния й спад срещу долара, както и в справянето със сегашната криза в Европа, която поставя на риск съществуването на еврото.

Въпреки това обаче начинът на взимане на решения в ЕЦБ на база консенсус ще даде възможност на банката да понесе смяната на лидера си с лекота, смята Ралф Аренс от фонда Frankfurt Trust, цитиран от Bloomberg. Освен това двамата основни кандидати за поста на Трише – Марио Драги и Аксел Вебер, са работили с него през по-голямата част от времето, в което е бил начело на банката.

“Приемствеността и надеждните планове за борба с кризата са много важни, а тази приемственост ще е налице, независимо кой ще е новият председател”, смята Аренс. Според него смяната на управлението няма да повлияе на политиката на ЕЦБ като институция. 

Според някои обаче ако сегашната криза в еврозоната не е овладяна, докато настъпи моментът Трише да напусне поста, може да има призиви за промяна на правилата на ЕС и удължаване на управлението на Трише. “Има поговорка, че не се сменя военен предводител в разгара на битка, може би има известна истина в това“, коментира Робин Маршал от фонда Smith & Williamson Investment Management.

Един от основните претенденти за поста на Трише – председателят на Bundesbank Аксел Вебер, сигнализира миналата седмица, че може да се разграничи от редиците на ЕБЦ, заявявайки, че решението за купуване на държавни облигации, което беше разкритикувано от инвеститорите, създава значителни рискове.

„Загубата“ на Трише може дори да помогне за връщане на фокуса на ЕЦБ върху монетарна политика, целяща ценова стабилност, смята Клаус Баадер, един от главните икономисти на Societe Generale в Лондон.

“Когато изтича мандатът на г-н Трише, финансовата криза в в най-опасната й форма вероятно щее приключила”, посочва Баадер. “Тогава може би няма да е лошо да има някой много предан на ортодоксалната политика на банката и по-малко склонен да се бори с кризата”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още