IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси падат, паниката сред инвеститорите нараства

Пазарът започна да се преориентира към очакванията за по-бавен растеж, особено в Европа

18:45 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси падат, паниката сред инвеститорите нараства

Европейските индекси се понижиха, след като паниката сред инвеститорите нарасна, а настроенията бяха особено негативни спрямо миннодобивния сектор и производителите на автомобили, пише MarketWatch.

След като в началото на сесията паневропейският Stoxx Europe 600 се изкачи до 246,16 пункта, индексът затвори на червено с загуба от 3,32% до 235,61 пункта.

„Всички продават, това показва колко е изнервен пазара”, каза Филип Гисел главен стратег на BNP Paribas Fortis Global Markets.

Едностранното решение на Германия да забрани търговия „на късо” с някои финансови инструменти в сряда и така да ограничи спекулациите, не успя да обеди инвеститорите, че европейските лидери правят всичко възможно, за да ограничат дълговите проблеми на региона и като резултат еврото падна с още 0,1% спрямо американския долар до $1.2375.

От основните европейски индекси германският DAX се понижи с 3,09% до 5804 пункта, френския CAC-40 изгуби 3,62% до 3385 пункта, а британския FTSE 100 затвори с 2,65% надолу до 5021 пункта.

„Това което се случва на пазара в момента е чиста проба страх, и валутните пазари остават изключително затегнати”, каза Стивън Тейлър стратег на Dolmen Stockbrokers. „Мисля че пазарът започна да се преориентира към очакванията за по-бавен растеж, особено в Европа. Сега много средства се влагат в облигации”, допълни той.

Доходността на германските ценни книжа се понижи, кактои  фючърсите при суровините.

„Всичко рисково се продава”, каза Гисел.

Миннодобивният сектор беше засегнат най-силно. „Положението на миннодобивния сектор не изглежда добро в краткосрочен план”, казаха анализатори на Merrill Lynch, след като банката понижи прогнозата си за Xstrata и Rio Tinto до неутрална от положителна и до незадоволителна от положителна за Vedanta Resources и Kazakhmys.

„Пазарът е обезкуражен от забавянето на търсенето на метали в Китай и притесненията около възможното разпространение на дълговата криза в южна Европа”, казаха експертите на Merrill Lynch.

Платинените фючърси паднаха с $85 за унция до $1 521,6 и дори фючърсите при златото, което доскоро беше сигурно убежище за инвеститорите се понижиха с $3.70 до $1,189.40 за унция.

При производителите на автомобили BMW и Daimler затвориха на червено.

„Възможно е повишаването на цената на златото да спре, което ще подкрепи прогнозата за световна дефлация”, каза Гисел. „Пазарът свиква с идеята, че лесен изход от кризата няма да има. Това ще бъде по-скоро процес, отколкото решаване на всички проблеми изведнъж”, каза той.

Банките започнаха сесията в четвъртък добре, но следобед не успяха да задържат сутрешните печалби.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още