IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поколение Y – образовани, с работа под възможностите си и задлъжнели

Рецесията може да има траен ефект върху поколението на младежите, родени около 2000 г.

10:20 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Поколение Y – образовани, с работа под възможностите си и задлъжнели

Рецесията може да има траен ефект върху поколението на младежите, родени около 2000 г., или така нареченото поколение Y (Generation Y) в САЩ, пише Ройтерс.

Те са на възраст от 18 до 29 години, с добро образование, но излизащи на пазар на труда, на който няма свободни места, в по-голямата си част вършат работа под възможностите си, все още зависят от родителите си и са обременени с огромни дългове, взети за завършване на колеж.

Младежите от поколение Y – най-голямото изобщо поколение в страната, наброяващо 92 млн. човека спрямо около 76 млн. от т. нар. baby-boom поколение (родените между 1946 и 1964 г.), вероятно ще приличат повече на поколението на своите баби и дядовци, отколкото на родителите си от baby-boom поколението, според скорошно проучване, проведено от Heartland Monitor.

Изследването обрисува поколението като търсещо преди всичко стабилност, както и дълга кариера в големи, сигурни компании. За съжаление, това е малко вероятно да им се случи.

Хората от поколението Y са умни, образовани и съобразителни. Въпреки това обаче проблемите в икономиката забавят развитието им. Около 39 на сто от тях получават поддръжка от семейството си (тук са включени и студенти на възраст над 18 години), 33 на сто живеят с роднини, а 32 на сто са заявили като отговор в анкетата, че им е трудно да свързват двата края всеки месец.

Средно един човек от тяхното поколение има дългове в размер на почти 22 хил. долара.

Като начини за излизане от тази ситуация финансови експерти препоръчват на хората от поколение Y да продължат образованието си, като не е необходимо непременно да защитават скъпи научни степени; да не разчитат, че някоя компания ще се погрижи за тях, а само да се заемат с управлението на спестяванията си; да очакват и да са отворени към промени в кариерата си и смяна на работни места, както и да се отърват непременно от дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още