IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дали европейската криза няма да има нетен положителен ефект за САЩ?

Според икономиста Тим Дай евтиното евро може повече да помогне, отколкото да навреди на щатската икономика

10:58 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дали европейската криза няма да има нетен положителен ефект за САЩ?

Свободното падане на еврото през последните дни разклати доверието към единната европейска валута, но истината е, че по-евтиното евро ще подкрепи възстановяването на европейската икономика, давайки конкурентно предимство на европейските износители. По тази логика поевтиняването на еврото следва да навреди на щатската икономика, защото силният долар оскъпява износа на американските компании.

Икономистът Тим Дай обаче, който е директор на катедра „Икономика“ в Университета в Орегон и оглавява Икономическия форум на Орегон, дава по-различна гледна точка за влиянието на европейската фискална криза върху САЩ. Той смята, че евтиното евро в краткосрочен план дори може да подобри перспективите пред американската икономика, а не да ги влоши.

В своя блог той посочва, че износът на САЩ за Европа е едва 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от еврозоната, а това ограничава прякото отрицателно въздействие от високия курс на долара срещу еврото. Той изтъква, че поскъпването на долара има пряко въздействие върху цените на петрола, които падат, а това ще има благоприятно въздействие за възстановяването на най-голямата икономика в света и увеличаването на заетостта и потреблението.

Цената на петрола падна под 69 долара за барел днес.

Скъпият долар има и още един важен положителен икономически ефект за САЩ, който не трябва да се пренебрегва, а именно – води до спад на дългосрочните лихвени проценти. Всъщност поскъпването на долара може да навреди повече на Китай, чиято валута поскъпва заедно с американските пари, тъй като курсът на юана е фиксиран към долара. Това може да накара да Китай да отложи корекцията на курса на юана към долара в посока нагоре, както и да забави затягането на паричната си политика.

Тим Дай припомня как много финансови анализатори предричат рецесия в САЩ заради поскъпването на долара по време на азиатската криза в края на 90-те години на миналия век. Нетният износ на страната тогава действително намалява, но останалите сектори на американската икономика отчитат ръст и компенсират изцяло негативния ефект от спада на износа.

Рецесия в САЩ така и не настъпва, като едва след няколко години спукването на балона в технологичния сектор и по-високите цени на енергийните ресурси причиняват икономически спад.

Основен аргумент на противниците на евтиното евро е, че то може да предизвика силни сътресения на финансовите пазари, които да повишат разходите за финансиране за определени държави и компании от някои сектори. Тим Дай обаче смята, че изобщо не е ясно дали усложняването на кризата с държавните дългове би влошила перспективите пред щатската икономика, той като Федералният резерв ще се намеси решително на финансовите пазари, пазейки спомен за скорошната ипотечна криза от 2007 г.

Разбира се, Тим Дай посочва, че в дългосрочен план най-важно е балансирането на щатската икономика, която е уязвима от големия си търговски дефицит и зависимостта си от вътрешното потребление. В този момент според него най-важно е Федералният резерв да не застраши икономическото възстановяване с по-високи лихвени проценти, но по този начин важната корекция на дисбалансите в икономиката отново се отлага за неопределеното бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още