IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ако Гърция е Bear Stearns, ще стане ли Великобритания Lehman Brothers?

След като Великобритания отказа да подкрепи спасяването на еврозоната, последната също може да остане безучастна, ако Кралството изпадне в беда

11:07 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ако Гърция е Bear Stearns, ще стане ли Великобритания Lehman Brothers?

Еуфорията на световните пазари от понеделник след обявяването на спасителния финансов пакет на Европейския съюз и Международния валутен фонд за европейския облигационен пазар отшумя през следващите дни.

Това, което притеснява инвеститорите, е дали правителствата на Гърция и Португалия могат да удържат на думата си и да приложат договорените реформи в лицето на ожесточената опозиция от страна на своите граждани, пише CNBC.

Въпреки предотвратяването на това, което можеше да се окаже тотална ликвидна катастрофа за еврозоната, чрез създаването на стабилизационен фонд от 750 милиарда евро и помощта на Европейската централна банка за облигационния пазар, някои инвеститори остават скептични.

„Основният въпрос, който си задавам, е дали Гърция е Bear Stearns“, коментира Антъни Фрай, изпълнителен директор на Evercore Partners. „А това, от което наистина се страхувам, е, че ако Гърция е Bear Stearns, то Великобритания е Lehman Brothers.“ Фрай е работил за Lehman Brothers, преди инвестиционната банка да фалира през септември 2008 г.

Други анализатори не смятат, че Великобритания е изправена пред такъв проблем. Според Майкъл Галахър от IDEAglobal Обединеното кралство няма да изпита особени затруднения поради способността си да продава държавни ценни книжа на вътрешния пазар.

Подобно е мнението и на Стивън Бароу от Standard Bank. „Спокоен съм за бъдещето на британската лира“, каза Бароу. „Разликата между Великобритания и Гърция е в това, че Великобритания има повече възможности за маневриране.“

„Кралството може да девалвира паунда и да печата пари, така че Великобритания нито ще фалира, нито ще има нужда от МВФ“, казва Бароу.

Според Фрай обаче поради значителните суми, които британското правителство трябва да събере през следващите месеци и години, цената, която Великобритания ще трябва да плаща за заемите си, рязко ще се повиши.

„Опасявам се, че след като британският финансов министър Алистър Дарлинг отказа да подкрепи ЕС/МВФ/ЕЦБ при спасяването на еврозоната, те също може да останат безучастни, когато Великобритания изпадне в беда“, казва Фрай.

Решението на Pimco да не се включи в търга за доларови гръцки облигации през миналия месец беше един от ключовите моменти, които доведоха до нуждата от спасителния план в неделя, казва Галахър. От решаващо значение е какво ще се случи през юли, когато Испания ще има нужда от значително рефинансиране.

„Това, на което вероятно ще станем свидетели, е Европа на две скорости. „W-образната“ рецесия в Южна Европа е все по-вероятна, докато икономиките на страните на север ще се забавят, но ще са ОК. Перспективите на юг са много по-лоши“, допълва Галахър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още