IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Екопроблемите могат да накарат финансовата криза да изглежда като игра

Съвсем скоро светът ще усети ударите на природата, става ясно от доклад на ООН

21:13 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Екопроблемите могат да накарат финансовата криза да изглежда като игра

Нарушаването на биоразнообразието скоро ще удари националните икономики, съобщи ВВС, позовавайки се на доклад на ООН.

Според Третия глобален преглед на биоразнообразието някои екосистеми скоро може да достигнат повратния момент, след който вече няма да са полезни за хората – например бързото изчезване на гори, задушаването на водни басейни от водорасли и масово измиране на коралови рифове.

„Новините не са добри“, заяви изпълнителният секретар на Конвенцията за биологичното разнообразие на ООН Ахмед Джоглаф. „Продължава свиването на биоразнообразието в степен, невиждана в историята – измирането е може би до 1000 пъти по-голямо, отколкото в миналото“.

Миналия месец учени вече предупредиха, че правителствата няма да успеят да постигнат целта да спре изчезването на животински и растителни видове през 2010 година.

Глобалното разнообразие на гръбначни – групата, която включва бозайници, влечуги, птици, земноводни и риби, е намаляло с около една трета между 1970 и 2006 година, сочат данните на ООН.

Целта до 2010 година да бъде намалено драстично изчезването на растителни и животински видове беше поставена през 2002 година на форум в Йоханесбург. Към момента вече е сигурно, че тя няма да бъде постигната.

Още за доклада

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още