IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската икономика може да претърпи крах през следващите 9-12 месеца

Раздутият от дългове балон на китайската икономика може да предизвика регионална рецесия през следващото десетилетие

19:57 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската икономика може да претърпи крах през следващите 9-12 месеца

Китайската икономика ще забави растежа си и вероятно ще претърпи крах през следващата година, тъй като спадът на борсовите индекси и цените на суровините предвещават спукването на балона на китайския пазар на недвижими имоти. Това предвижда швейцарският анализатор и инвеститор Марк Фабер, цитиран от Bloomberg.

Shanghai Composite Index не успя да възвърне стойностите си от 2009, докато индустриалните суровини и акциите на австралийските износители също се задържаха ниски, казва Фабер. Откриването на световното изложение в Шанхай миналата седмица „не е особено добра поличба“, допълва той, припомняйки срива на пазара на недвижими имоти и депресията, последвали световното изложение във Виена от 1873 г.

„Пазарът ни казва, че нещо не е наред“, коментира Фабер. „Китайската икономика ще се забави. Дори е по-вероятно да имаме пазарен крах през следващите 9 до 12 месеца.“

Индексът на китайските акции, търгувани на фондовата борса в Хонконг, днес се понижи с 1,8%, след като централната банка повиши изискванията си за финансови резерви за трети път тази година. Shanghai Composite е паднал с 12% от началото на 2010 г., докато китайските власти търсят начин да овладеят бума в кредитирането, който изстреля цените на китайските имоти до рекордни стойности.

Медта достигна най-ниските си стойности от седем седмици, докато акциите на BHP Billiton Ltd., най-голямата в света миннодобивна компания, паднаха до най-ниското си ниво от февруари поради опасенията, че потреблението в Китай ще се забави, и след като Австралия повиши таксите за производителите на суровини. Акциите на Rio Tinto Ltd., третата по големина миннодобивна компания в света, пък изгубиха 6%.

Със своята оценка Фабер се присъединява към Джим Чанос, собственик на инвестиционния фонд Kynikos Associates, и професора от Харвард Кенет Рогоф, които също предупредиха за вероятен крах на китайската икономика.

Китай „виси над бездната на косъм“, защото разчита на строителния сектор и недвижимите имоти за растежа на икономиката си, смята Чанос. Повече от 60% от БВП на страната се падат на строителния сектор, допълва той. В петък Рогоф коментира, че раздутият от дългове балон на китайската икономика може да предизвика регионална рецесия през следващото десетилетие.

За последните 12 месеца до март цените на недвижимите имоти в 70 китайски града са се повишили средно с 11,7% и са достигнали най-високите си нива от 2005 г., откогато се води статистика.

Citigroup Inc. предупреди през март, че според най-лошия сценарий през 2011 г. лошите кредити в китайските банки ще достигнат 2,4 трлн. юана (264 млрд. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още