IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските акции са най-евтини за последните 20 години

Съотношението между пазарната им цена и прогнозираната от анализатори печалба е най-ниското от 1990

15:05 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американските акции са най-евтини за последните 20 години

Въпреки силното рали на Wall Street през последните 13 месеца акциите на американските компании всъщност се търгуват на най-ниските си ценови нива за последните 20 години. Това става ясно, след като пазарната им оценка се съпостави с прогнозните им печалби за следващите 12 месеца.

Възстановяването на щатската икономика от рецесията допринесе за силното поскъпване на акциите на местните компании през последната година, чиито цени се вдигнаха с рекордни темпове от 1930 г. насам. Въпреки това цитирани от Bloomberg анализатори на BlackRock, който е най-големят фонд за управление на активи в света, смятат, че акциите на американските компании са изключително евтини в момента, като се има предвид очакваното увеличение на печалбата на тези компании.

От началото на април пазарните анализатори са коригирали нагоре средно с 9,1% своите прогнози за печалбата на компаниите от широкия индекс S&P 500. Това е два пъти повече от скока в цените на техните акции през последния месец и най-рязката корекция на прогнозните финансови резултати за последните близо четири години.

В момента пазарната оценка на акциите от S&P 500 е 14,2 пъти по-голяма от очакваната им печалба в следващите 12 месеца. По този начин съотношението P/E се намира на най-ниското си ниво от 1990 г. насам, ако се изключат шестте месеца след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers, който хвърли в смут финансовите пазари по целия свят и доведе до вълна от масови разпродажби.

Печалбите за първото тримесечие на компаниите от S&P 500, които са излезли досега, бият средно с 22% пазарните прогнози, а това засилва позитивните нагласи на инвеститорите и вдига вероятността ралито да продължи през тази година въпреки 80-процентното увеличение на S&P 500 от март 2009 г.

Инвестиционни посредници като Fisher Investments и BlackRock залагат най-вече на компании, чиито финансови резултати са най-силно обвързани с развитието на икономиката. От началото на годината S&P 500 е нараснал с 9,2% и е най-добре представящият се борсов индекс сред всички 15 най-големи пазара на ценни книжа в света.

Проучване на Bloomberg показва, че средната печалба на акция от S&P 500 може да възлезе на 85,96 долара през следващите 12 месеца, което е близо до историческия рекорд от средно 89,93 долара на акция за 12-те месеца до септември 2007 г., когато S&P 500 е бил с 19% над сегашните си нива.

Над 80% от компаниите в S&P 50, които са обявили финансовите си резултати за първото тримесечие досега, са надминали пазарните очаквания. Това кара финансовите анализатори да коригират своите прогнози за тяхната печалба и продажби през следващите 12 месеца с рекордно бързо темпо.

Най-впечатляващо в началото на тази година се представят финансовите и технологичните компании, като силният скок в печалбата на Intel е накарал много от инвестиционни компании да коригират в посока нагоре прогнозите си за технологичния сектор.

Енергийните, транспортните и добивните компании също се представят добре, като анализаторите са коригирали с повече от 10% прогнозните резултати на първите през последния месец, което е повече от корекцията за която и да е друга индустриална група в S&P 500.

Разбира се има и анализатори, които смятат, че американските акции са надценени и затова залагат на късите продажби, които носят печалба при спад на пазара. Според тях състоянието на световната икономика ще се влоши и акциите ще поевтинеят, след като правителствата по целия свят започнат да изтеглят мерките си за подкрепа. Големият бюджетен недостиг на САЩ и на редица други страни също може да допринесе за трусове на пазарите на ценни книжа.

Песимистично настроените инвеститори смятат, че икономиката и пазарът на труда в САЩ се намират в лошо състояние и се възстановяват твърде бавно, за да се оправдае подобен силен скок в цените на акциите, като този от последната една година.

В края на тази седмица ще излязат предварителните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за първите три месеца, който се очаква да нарасне с 3,5% спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г., когато американската икономика се разрасна с рекордните за последните шест години 5,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още