IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните компании най-големи оптимисти, сливания в енергийния сектор

Двойно нараства делът на компаниите по света, които планират сливания и придобивания в следващите 12 месеца

16:27 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Автомобилните компании най-големи оптимисти, сливания в енергийния сектор

Като цяло доверието в глобалната икономическа стабилност се възвръща, показва проведено в края на март проучване Capital confidence на Ernst & Young.

40% от запитаните 800 лидери на големи компании по света очакват рецесията да приключи през следващите 12 месеца. През ноември така смятаха 30% от участниците в проучването. 64% от отговорилите са по-оптимистично настроени за бъдещето на своите национални икономики, а 69% - за перспективите пред техните компании.

Представителите на автомобилния бранш са най-оптимистично настроени, че в сектора предстои растеж. 81% от участниците в проучването смятат така. За разлика от тях само 59% от бизнес лидерите в енергийния сектор се надяват той да отбележи растеж.

Въпреки това именно фирмите от енергийния и фармацевтичния сектори са най-ориентирани към сливания и придобивания в близко бъдеще. 69% от петролните и газовите компании заявяват стремеж да продават бизнеси или да излизат от инвестиции през следващите 6 месеца.

На регионално ниво най-позитивно са настроени бизнес лидерите в Австралия (93%), Индия (91%), Бразилия (83%) и Китай (80%). Бизнесмените от някои от развитите западни икономики са по-малко оптимистични – Франция (44%), САЩ (56%) и Англия (57%).

Сливания и придобивания

Според проучването расте и оптимизмът сред бизнеса по отношение на бъдещи сливания и придобивания. 57% от компаниите твърдят, че е възможно или много вероятно да придобият друг бизнес през следващите 12 месеца. Това е почти двойно в сравнение с едва 33% отговорили положително преди 6 месеца.

47% от участниците очакват да пристъпят към действие през следващите 6 месеца. Миналия ноември едва 25% споделиха подобни намерения.

Доверието в кредитните институции също се възвръща - 62% очакват финансиране за големи проекти и сделки през следващите 12 месеца.

„Наблюдаваме компании с повишена ликвидност, които са по-склонни да придобиват бизнеси, да сключват сделки, които са били отлагани. Проучването показва, че сега съществуват повече потенциални купувачи отколкото продавачи. Това дава основание да се смята, че ще нараснат ‘неприятелските’ подходи”, коментира в доклада на Ernst & Young Пип Макрости от консултантския отдел на групата.

Купувачите търсят бъдещ потенциал, а не минали постижения

Световната рецесия оказа значително влияние върху динамиката на сделките, се казва в анализа. В резултат потенциалните купувачи следят изкъсо възможностите за растеж – като растеж на приходите, бъдещ пазарен дял и нови потенциални пазари, а не се съсредоточават върху исторически данни за компаниите.

Интеграцията след сделката е от решаващо значение. 77% от лидерите смятат откриване на синергия и реализация на транзакцията за висок приоритет. Това донякъде може би се дължи на признаване на грешки в миналото. Почти една трета (32%) от запитаните определят последната си завършена транзакция като неотговаряща на очакванията или смятат, че не са проследили в детайли резултата от нея.

„Сделката и целият процес еволюира”, споделя Макрости. „Повече време и внимание се отдава на потенциалните синергии, както и на оценката на бъдещ пазарен потенциал. Процесът по интеграция се нуждае от дисциплина и по-добра прозрачност от страна на продавача. Това е от особено значение за бъдещите печалби вследствие на придобиването на бизнес. Наблюдаваме как инвеститорите все повече се съсредоточават върху стойността, която искат да постигнат след сделката.”

Предизвикателствата предстоят

На фона на увеличения оптимизъм се наблюдават значителни предизвикателства, с които бизнесът ще трябва да се справи. Например 58% от компаниите се нуждаят от рефинансиращи заеми или друг дълг през следващите четири години. Това означава, че достъпът до капиталови пазари остава решаващо условие за постигане на резултати.

Макрости допълва: „Добрата форма на оперативната дейност и качественото управление на оборотния капитал стават напълно задължителни. Дори и нуждата от оперативно преструктуриране да се е понижила, все още над една трета от компаниите (35%) се нуждаят от преструктуриране на своята основна дейност.”

Въпреки всичко от резултатите е ясно, че повечето компании са научили ценни уроци по време на рецесията. 86% от отговорилите са преразгледали и подобрили процесите, свързани с оборотния капитал. 54% от тези подобрения са били тактически и краткосрочни, т.е. текущата дисциплина си остава нужна.

Като цяло проучването показва, че компаниите, които са взели мерки навреме и продължават своевременно да се адаптират към новата динамика, изпреварват конкуренцията си и са поставили основите за изкачване на лидерски позиции на пазара. „Начинът, по който компаниите управляват капитала си днес, ще определи конкурентоспособността им утре”, заключва Макрости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още