IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще предизвика ли Goldman Sachs нова борсова криза?

Обвиненията в измама подкопават и без това крехкото доверие в пазара и могат да накарат мнозина да излязат от него

11:16 | 17.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ще предизвика ли Goldman Sachs нова борсова криза?

Обвинението в измама и пазарна манипулация, отправено вчера към американската банка Goldman Sachs, може да предизвика нова криза на доверие към фондовия пазар и банките в частност. Това изглежда все по-вероятно и не зависи особено от начина, по който ще завършат разговорите между банката и регулаторите.

Разследването на Goldman е за това, че инвеститорите са били подведени по отношение на високорискови ипотечни книжа, които банката им е продала. Такива твърдения по никакъв начин не могат да помогнат за изграждане на доверието към финансовите пазари, коментира CNBC.

„Такива действия карат инвеститорите да седнат и да си кажат – ето точно това е причината, поради която не съм на пазара”, коментира Крйт Спрингър от Capital Financial Advisory Services.

Какъв е проблемът?

Вчера Комисията по фондови борси и ценни книжа в САЩ внесе граждански иск срещу Goldman Sachs и един от вице-президентите на банката Фабрис Туре в това, че не са разкрили важна информация при продажбата на финансови продукти, базирани върху високорискови ипотеки.

Инструментите, които се разследват, са структурирани и продавани от Goldman. Те са синтетични обезпечени дългови книжа, чието представяне е било обвързано с движението на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотечни заеми.

От Goldman са обяснили на инвеститорите, сред които са и някои европейски банки, че ценните книжа, обединени в общ инструмент, са били селектирани от независима трета страна – компанията АСА Management. Американският регулатор обаче твърди, че Goldman не са разкрили ключовия факт, че в избиранетоо на въпросните книжа участие е имал хедж-фонд мениджъра Paulson&Co, собственост на Джон Полсън.

Това е ключова информация, тъй като през 2007-2008 гоина фондовете на Джон Полсън са направили милиарди долари печалба от залози именно срещу ипотечния пазар и са имали огромни къси позиции срещу въпросните синтетични обезпечени дългови книжа.

С други думи – Paulson&Co и Goldman са били в остър конфликт на интереси. Обвинението стига и по-далеч, като се твърди, че Джон Полсън е играл на късо именно срещу портфейла от книжа, които лично той е селектирал за продукта на Goldman. Това според регулаторите е криело огромни рискове.

Рисковете започват да стават ясни едва няколко месеца след продажбата на сложните инструменти, която датира от април 2007 година. Едва през януари, рейтингът на 99% от облигациите в портфейла е бил понижен от агенциите.

Доверието може да се изпари от пазара

Заради бъркотията във финансовия сектор инвеститорите започнаха да излизат от пазара през 2007 година и много от тях не посмяха да влязат отново. Обемите на търговия останаха ниски дори при започналото преди година рали, което донесе средна печалба при повечето компании от 70%.

Въпреки огромния ръст, около 2,9 трлн. долара останаха в кеш, разположени в парични фондове, които на практика не правят нищо с тях. На фона на случващото се с Goldman е силно вероятно ситуацията да остане такава и дори още инвеститори да излязат от пазара.

Какви са загубите?

Заради острия спад в цената на акциите на Goldman Sachs само за компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway счетоводната загуба е над 1 млрд. долара. Причината е, че сривът от близо 13 на сто намалява силно капиталовата печалба от варантите, които Бъфет протежава.

Въпреки големия ценови срив, варантите все още имат стойност от 1,987 млрд. долара и остават „в парите”. Намеренията, обявени от Бъфет, са варантите да бъдат задържани до падежа им през 2013 година, така че остава шансът те отново да върнат високата си печалба.

Компанията на Бъфет обаче не е силно изложена на риск от поевтиняване на акциите на Goldman, тъй като каквото и да става, тя получава 10% лихва върху заема от 5 млрд. долара, предоставен на банката през септември 2008 година.

Какви ще са загубите за целия пазар обаче все още не е ясно, като по-голяма яснота по този въпрос вероятно ще има през следващата седмица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още