IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Гръцка трагедия“ може да сполети и Унгария?

Унгария се сочи като уязвима поради зависимостта от заеми в чужда валута, размера на държавния дълг и очаквания ръст на бюджетния дефицит

17:01 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
„Гръцка трагедия“ може да сполети и Унгария?

Унгария, първата страна членка на Европейския съюз, която получи спасителен финансов пакет след началото на кредитната криза през 2008, е изправена пред риск от обезценяване на валутата си, като следствие от разрастването на кризата в Гърция, пише Bloomberg.

Според изследване на Lombard Street Research Унгария е уязвима поради зависимостта си от заеми в чуждестранна валута, размера на държавния дълг и очакваното увеличение на бюджетния дефицит поради планираното от новото унгарско правителство консолидиране на загубите на държавните компании.

„Много скоро Унгария може да изживее своя собствена гръцка трагедия“, казва Мая Бандари от базираната в Лондон консултантска компания Lombard Street Research. „Дали проблемите ще се пренесат от Гърция в Унгария, предстои да видим, но при всяко положение ще има корекция на курса на валутата и политиката на банките.“

Форинтът спечели 12% спрямо еврото за последната година и цената на застраховането на унгарския дълг падна под една трета от рекордното си ниво от март 2009 г., след като финансовите условия, с които беше обвързан спасителният пакет от 27 млрд. долара, принудиха правителството да намали бюджетните разходи – стъпка, която възстанови доверието на инвеститорите.

Досегашното правителство, свалено след първия кръг на изборите от 11 април, съкрати бюджетния дефицит от 9,3% от БВП през 2006 г. до 4% за миналата година. Според прогнози на доскоро опозиционната партия Фидес обаче, която ще излъчи следващия кабинет обаче, дефицитът през следващата година може да се окаже два пъти по-висок от заложените от предишния кабинет 3,8%.

Унгарските банки, основно филиали на международни банки, включително австрийската Raiffeisen International Bank-Holding AG, италианската UniCredit SpA и германската Bayerische Landesbank, имат средно съотношение на кредити към депозити от 1,2 и са по-силно изложени на финансов риск в сравнено с банките в Гърция, където този показател е 0,8, и банките в Чехия и Словакия, където това съотношение е 0,6, казват анализаторите.

Заемите в чуждестранна валута представляват 60% от общия корпоративен дълг в страната, докато според данни на Европейската комисия през тази година държавният дълг ще достигне 80% от БВП, най-високото ниво сред страните членки на ЕС от Източна Европа.

„Да се правят паралели може да опасно, но в същото време и много полезно“, каза Бандари. „Ситуацията в Гърция е експлозивна и вероятността от разпространение на проблемите е висока, особено сред по „слабите звена“ сред новите членки на ЕС, и особено Унгария.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още