IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley и Джордж Сорос предричат края на еврото и ЕС

Според Morgan Stanley съществува съвсем сериозна опасност от разпадане както на еврото, така и на Европейския съюз

17:03 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Morgan Stanley и Джордж Сорос предричат края на еврото и ЕС

Освен ако Германия се съгласи да поеме традиционната си водеща роля в съюза и направи отстъпки пред останалите страни членки на еврозоната, самото оцеляване на еврото е под съмнение, е заявил в интервю за италианския ежедневник Corriere della Sera милиардерът Джордж Сорос.

„Германците винаги са правили необходимите отстъпки в името на европейската интеграция, но не и сега. Именно за това европейският проект е в застой“, каза Сорос. „И ако сегашната криза не може да бъде преодоляна, нещата ще тръгнат назад. Важно е да се разбере, че ако не направите следващата стъпка в подкрепа на еврото, валутата ще се разпадне, а след нея и Европейският съюз“, допълва той, предаде CNBC.

Финансовите министри от еврозоната определят самата идея за разпадане на еврото като абсурдна, а планът за Гърция - като напълно изпълним.

Но докато пазарът продължава да тества надеждността на изготвения от МВФ и ЕС спасителен план, както и дългосрочната жизненост на гръцката икономика, много анализатори започнаха да си задават въпроса дали еврото може да оцелее.

Джордж Сорос беше човекът, който направи един милиард долара през 1992 година, когато заложи срещу британския паунд, след като британската валута беше извадена от чакалнята за еврозоната Exchange Rate Mechanism. Сорос също е и един от най-уважаваните инвеститори и не е единственият, който смята, че „евро експериментът“ е сериозно застрашен.

Икономисти на Morgan Stanley вярват, че докато спасителният план за Гърция решава краткосрочните проблеми с ликвидността, „дългосрочните проблеми за платежоспособността на страната остават“.

„В по-широк план обезпокоителното е, че последните събития значително увеличават дългосрочния риск от разпадане на еврото“, пише в публикувано становище на американската банка. „Спасителният план и смекчената позиция на Европейската централна банка създават лош прецедент за други страни от еврозоната, както и условия след време тя да дегенерира в зона на финансова безотговорност, слаба валута и висок инфлационен натиск.“

В тази светлина Morgan Stanley заключава, че съществува съвсем сериозна опасност от разпадане, както на еврото, така и на Европейския съюз.

„Страните, които искат стабилност на цените, като Германия, може да преценят, че за тях ще е по-добре да са част от по-малък, но по-здрав валутен съюз“, се казва в становището.

„И тъй като договорът от Маастрихт не предвижда възможността за изгонването на страна от еврозоната, единственият път за Германия да постигне желаната от нея стабилност е да изостави еврото и да създаде по-силна нова валута“, заключава Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още