IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ може да притисне Китай, като го обяви за валутен манипулатор

Ситуацията в САЩ напомня на случилото се през 2005 г., когато Сенатът увеличи ударно митата за китайските стоки заради евтиния юан

10:20 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ може да притисне Китай, като го обяви за валутен манипулатор

Много дискусии сред икономистите напоследък са посветени на това дали и в каква степен Китай държи курса на своята валута изкуствено нисък, за да увеличава износа си, пише The Economist.

Според мнозина от тях Китай е извършил мащабни интервенции през последните години, за да държи курса на своята валута надолу.

По закон Министерството на финансите на САЩ докладва два пъти в годината пред правителството кои държави изкривяват своите валутни курсове и извличат по този начин икономическа облага за сметка на целия свят.

Китай за последно присъства в този доклад като валутен манипулатор през 1994 г. Оттогава финансовото министерство на САЩ се придържа към позицията, че отправянето на валутни обвинения към третата по големина икономика на света би донесло на САЩ повече вреда, отколкото полза.

Спекулациите, че финансовото министерство може да промени своето становище в следващия си доклад, се разрастват все повече през последните седмици. Той трябва да излезе на 15 април.

Ситуацията в САЩ в момента много напомня на случилото се през 2005 г., когато Китай не бе обвинен в манипулиране на валутата си, но Сенатът реши да увеличи ударно митата за китайските стоки до 27,5%. В резултат на това Китай промени своята позиция и премина към плаващ курс на юана, като му позволи да поскъпне с 20% срещу долара през следващите три години, преди отново да го фиксира по време на банковата паника от 2008 г.

Но Китай също изглежда твърдо решен да се противопостави на натиска, като може да се защити този път с аргумента, че фискалните стимули на правителството за икономиката са стопили наполовина излишъка по текущата сметка на страната от 2007 г. насам.

Търговският дефицит на САЩ от търговията с Китай се е понижил в същото време от 250 млрд. долара до около 220 млрд. долара в края на 2009 г., но допълнително свиване изглежда малко вероятно, след като икономиката на САЩ започна да се възстановява и потреблението да расте.

Въпреки това везните натежават в полза на поскъпването на юана, тъй като наличието на дисбаланси е лошо за световната икономика, а за да се изчистят те ще трябва САЩ да разчита на износа, за да укрепи икономиката си, особено след като безработицата в страната се удвои по време на кризата. Това пък означава, че за Китай ще е трудно да запази евтиния юан.

Авторите на идеята за увеличаването на митата върху китайските стоки през 2005 г. сега възнамеряват да предложат стратегия в Сената, която ще накара Министерството на финансите да признае Китай за валутен манипулатор и ще даде възможност на САЩ да потърси обезщетение за понесените щети от занижения курс на юана от Международния валутен фонд.

В случай че Министерството на финансите обяви Китай за валутен манипулатор, правителството ще може да използва по-агресивно възможностите за насърчаване на икономиката чрез търговията.

Най-добрият вариант остава Китай да предприеме ход за коригиране на курса на валутата си по своя воля, защото по този начин конфронтацията между двете страни ще се избегне. Не е изключено и Обама да даде последен шанс на Китай, като не го обяви за манипулатор през април и изчака до срещата на Г-20 през юни.

Ако Китай не предприеме действия дотогава, Министерството на финансите на САЩ вероятно няма да избегне обявяването на страната за валутен манипулатор в следващия си доклад през септември. Решението на американските икономически проблеми обаче не зависи единствено от курса на юана, като развитието на нещата ще покаже дали длъжникът (САЩ) ще успее да окаже натиск върху своя най-голям кредитор (Китай).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още