IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Все още наблюдаваме ръст в условията на мечи пазар

Фондовият пазар игнорира предупредителните сигнали, но това може да изиграе лоша шега, смята Филип Гийзелс

18:24 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатор: Все още наблюдаваме ръст в условията на мечи пазар

Фондовите пазари преминаха от страх към прекомерен оптимизъм в рамките на последната година и поради това се игнорират доста предупредителни сигнали, смята анализаторът на BNP Paribas Fortis Филип Гийзелс.

Показатели като индекса на страха VIX, който е на доста ниски нива, са пример за оптимистичния подход, с който пазарите пренебрегват проблемите с дълговете на държавите, заяви специалистът за CNBC.

„Винаги сме обозначавали промяната от март миналата година като основата на рали в условията на мечи пазар и продължаваме да се придържаме към тази гледна точка, макар пазарът да се вдигна доста повече, отколкото очаквахме”, заяви Гийзелс.

Той посочи, че очакванията на неговия екип са били за ръст от около 30 до 40 на сто.

Като особено изненадващо, а и опасно, анализаторът посочва това, че компаниите с по-слаб рейтинг и съответно по-лош рисков профил, са се представили доста по-силно от стабилни дружества.

От макроикономическа гледна точка Гийзелс смята, че западните страни ще бъдат поставени пред силен дефлационен натиск, който ще противодейства на прегряването на развиващи се пазари като Китай и Индия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още