IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Райфайзен Кепитъл Мениджмънт: Развиващите се пазари са фаворити през 2010

БВП на развиващите се страни ще нарасне с 5-7% през 2010, се казва в анализ на дружеството за управление на активи

13:16 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Райфайзен Кепитъл Мениджмънт: Развиващите се пазари са фаворити през 2010

На развиващите се пазари вътрешното търсене е нараснало значително повече, отколкото на развитите, като тази тенденция ще продължи и в бъдеще. Данните за износа също поднесоха положителни изненади, тъй като общият обем на износа на развиващите се пазари се намира много малко под върха от 2008 г., се казва в анализ на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, Виена, едно от водещите дружества за управление на активи в Австрия.

„Позиционирането на фонд мениджърите сочи развиващите се страни като категорични фаворити за 2010", смята Курт Котцегер, главен инвестиционен мениджър в Райфайзен Кепитъл Мениджмънт.

Според него „от глобална гледна точка развиващите се пазари ще бъдат двигател на възстановяването: позицията им на нетни кредитори, както и отчасти самостоятелният им растеж, съчетан с умерен приток на портфейлни инвестиции, представляват многообещаващи фактори за положително развитие.”

За 2010 прогнозите за БВП на развиващите се страни бяха ревизирани нагоре и очакванията са за ръст от 5-7%, се казва в анализа.

„Въпреки че през четвъртото тримесечие на 2009 много компании изненадаха пазарите с неочаквано добри резултати, а основните показатели продължават да отчитат положителна динамика, оптимизмът на пазара бе засенчен от тревогата за значителните бюджетни дефицити в някои европейски страни”, смята Котцегер.

Според него „опасенията от неплатежоспособност на Гърция и силното покачване на спредовете натоварват както останалите страни-членки на ЕС с по-ниски кредитни рейтинги, така и самото евро. Все пак, отделните длъжници се оценяват в по-голяма степен диференцирано, за разлика от практиката през последните години”.

Прогнозата за 2010 за БВП на старите страни-членки на ЕС (ЕС-15) е за ръст от 1,4%.

На европейските пазари на акции в последно време започна корекционно движение, което може да бъде определено като консолидация на високо ниво. „Средносрочните изгледи понастоящем са малко по-предпазливи, тъй като, от една страна икономическите индикатори вече не могат да поднесат положителни изненади, а от друга - ЕЦБ рано или късно ще започне да оттегля стимулиращите мерки”, счита Котцегер.

Съвземането на американските фондови пазари се движи по традиционен начин - от реалните потребителски разходи, от попълването на складовите наличности и от разходите за жилищно строителство, се казва още в доклада.

Тъй като задлъжнялостта на домакинствата е все още извънредно висока, процентът на спестяванията остава непроменен, а пазарът на труда се задвижва много бавно, поведението на потребителите остава ограничено и това води до очаквания за ограничен растеж на БВП в САЩ от 2,8%.

"Въпросите за суверенния риск ще носят несигурност на пазарите и ще служат като противодействие на подема”, убеден е Котцегер.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още