IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Премина ли най-лошото за икономиките в Югоизточна Европа?

Има поводи за „предпазлив оптимизъм“ за региона, но все още налице са редица рискове

09:30 | 06.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Премина ли най-лошото за икономиките в Югоизточна Европа?

По отношение на икономическото развитие в региона на Югоизточна Европа вече се забелязват редица аргументи за „предпазлив оптимизъм“, смятат експерти от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Някои от икономиките демонстрират явни признаци на възстановяване и не очакваме негативен ръст за никоя от страните в региона тази година“, смята Питър Санфи, главен икономист в банката.

„Въпреки това все още има значителни рискове за спад и можем да бъде отново неприятно изненадани“, предупреждава той.

Един от факторите, които трябва да наблюдаваме отблизо, е как ще се развие настоящата криза в Гърция, тъй като голяма част от големите гръцки банки и компании са много активни в Югоизточна Европа.

Евентуален остър икономически спад в Гърция би могъл да засегне сериозно репатрирането на капитали, най-вече за Албания. Това за пореден път подчертава факта, че Югоизточна Европа е част от глобалната икономика и вече не може да бъде изолирана от събитията в други точки на света, смята той.

По негова оценка реакцията към кризата на правителствата в региона е била разумна.

„В целия регион централните банки, които се управляват професионално, въведоха разумни политики за контрол, за да смекчат най-тежките ефекти от кризата. Бизнесите, които се бореха с кризата, в някои случаи съкращаваха работните часове или персонала, но не стигнаха до крайности“, коментира Санфи.

Той добавя, че банковата система в региона се е оказала стабилна, като не се стигна до фалит на голяма банка.

„Също така изглежда, че като цяло хората в региона разбират историческата и глобалната същност на кризата и че ръстът на безработицата не е непременно грешка на тяхното правителство. Това обяснява защо се стигна до сравнително малко стачки и улични протести в региона.“

Ефектите от кризата за региона се различават в отделните страни. Например Албания изглежда сравнително незасегната от кризата, като успя да отбележи положителен ръст през 2009 г. От друга страна Румъния, най-голямата икономика в Югоизточна Европа, бе доста сериозно засегната от рецесията и отчете спад в БВП от над 7%.

Въпреки че важи с различна сила за отделните държави, като цяло в региона се осъзнава фактът, че правителствата нямат много възможност за маневри в настоящата ситуация. Те не са в позицията да отпуснат мащабните финансови пакети както в САЩ или Великобритания, въпреки че правителствата получиха помощта на МВФ, ЕБВР, ЕИБ и Световната банка, които засилиха инвестициите и подкрепата си за региона, за да му помогнат да превъзмогне кризата, добавя Санфи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още