IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството на САЩ „изтласква“ бизнеса от кредитните пазари

Огромната нужда от финансиране на държавата и отделните щати е на път да сложи край на периода на ниски лихви

12:48 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството на САЩ „изтласква“ бизнеса от кредитните пазари

Масираното навлизане на американското правителство и отделните щати на кредитните пазари е на път да влоши ситуацията на и без това поставените под напрежение пазари в САЩ, предава CNBC.

В момент, когато кредитният ресурс е евтин, правителството стартира най-голямата си поредица от аукциони на държавни ценни книжа (ДЦК) досега, а все повече щати емитират облигации, за да финансират разходите си.

Федералното правителство възнамерява да предложи на аукциони през тази година ДЦК на стойност 2,4 трлн. долара.

„Риск премиите (лихвите) се покачват след всеки аукцион“, заявява Уолтър Зимърмен, главен технически анализатор в United-ICAP. „Има твърде много дълг и недостатъчен апетит за него“.

Това влошава ситуацията както за потребителите и бизнеса, които търсят заеми, така и за инвеститорите в облигации, които се опитват да се предпазят от нарастващите лихви, намаляващи стойността на техните инвестиции.

„Ясно е, че в днешно време правителството е мастодонт на кредитните пазари“, казва Майк Ларсън, анализатор в Weiss Research. „Цифрите просто са умопомрачителни. Това, което наистина се случва, е, че страната има огромни проблеми с дълга и дефицита, с които никой не иска да се заеме по подходящ начин, и всичко е оставено в ръцете на пазара.“

„Така се отклонява от пазара голяма част от частното търсене на кредити, и се упражнява натиск за увеличение на лихвите“, твърди Майкъл Пенто, главен икономист в Delta Global Advisors. „Времето на изкуствено ниските лихви е на път да свърши“.

Икономическият феномен, при който публични институции избутват от кредитния пазар частните заематели, е известен като „ефект на изтласкването“. Резултатът обикновено е по-високи лихви и по-трудни решения за инвеститорите, които трябва да избягват активите, чувствителни към промени в лихвите.

И въпреки че проблемът все още не се проявява с пълна сила, сигналите за напрежение на кредитните пазари са налице.

Ранните знаци за „изтласкване“ на кредитните пазари дойдоха от последните аукциони на ДЦК. Докато през миналата година търсенето им бе стабилно, през настоящата нещата не стоят така. Интересът към книжата с по-дълги матуритети е слаб, което повишава тяхната доходност.

В същото време банките неохотно отпускат кредити, след като могат да си осигурят ресурс на исторически ниски (краткосрочни) лихви и да инвестират в сигурните (дългосрочни) ДЦК, които им носят добра доходност.

„Вместо да кредитират, банките просто се възползват от атрактивния спред между краткосрочните и дългосрочните лихви“, обяснява Ларсън.

По данни на Федералния резерв (централната банка на САЩ) търговското и институционалното кредитиране са намалели с 20%, а общият обем заеми е спаднал с 9%.

Макар да има различни причини за тази тенденция – слабо търсене, опасения относно ефекта от дълговите кризи върху пазарите по света и обща склонност за избягване на риска, анализаторите очакват приливът на правителствен дълг, който ще повиши лихвите, да окаже допълнителен натиск върху пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още