IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планираните реформи в банковия сектор ще струват $110 млрд. от печалбата му

Финансовите институции може да прехвърлят разходите си на клиентите, оскъпявайки услугите си, смятат анализатори

19:19 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Планираните реформи в банковия сектор ще струват $110 млрд. от печалбата му

Големите банки ще имат нужда от допълнителен капитал в размер на 221 млрд. долара, а годишната им печалба ще намалее със 110 млрд. долара, ако всички предложени регулации за реформи в сектора влязат в сила, посочват с свой доклад анализатори на JPMorgan, цитирани от Ройтерс.

Ако бъдат въведени всички мерки на регулаторите, средната възвръщаемост на акция ще намалее до 5,4 на сто от 13,3 на сто за миналата година, икономическият растеж ще бъде засегнат, а разходите за банковите услуги ще нараснат, предупреждават анализаторите.

"Общият ефект от всички предложени регулации подсказва, че има реален риск да преминем от не достатъчно регулирана система към свръх регулирана, а това може да доведе до значително увеличение на разходите по кредитите и до негативен ефект върху икономиката", коментира Ник О'Донахю, ръководител на екипа за проучвания към JPMorgan.

Капиталовите нужди на банките ще бъдат с 221 млрд. долара по-големи. Само британските банки ще се нуждаят от допълнителен капитал в размер на 91 млрд. долара, другите европейски банки – от 86 млрд. долара, а щатските - от 44 млрд. долара.

Най-засегнатите банки ще бъдат частично национализираната Royal Bank of Scotland и Lloyds, се посочва още в доклада.

Страните от Г-20 се опитват да координират усилията си за създаване на силна банкова система, макар че САЩ и някои други страни имат и отделни предложения.

Плановете за регулации включват увеличаване на изискванията за капиталова адекватност и ликвидност; евентуално разделяне на инвестиционното банкиране от другите дейности на финансовите институции; ограничаване на размера на банките и други.

Затова банките може да прехвърлят разходите си вследствие на мерките на клиентите си, оскъпявайки услугите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още