IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Източна Европа за пореден път всичко върви наопаки

Движенията на борсите в региона отново са откъснати от развитието на икономиките и вървят в обратна посока

14:35 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
В Източна Европа за пореден път всичко върви наопаки

Източна Европа за пореден път доказва, че случващото се на борсите няма пряка връзка с това как се развиват икономиките на държавите. След като миналата година лидери по ръст станаха страни с изключително неблагоприятни икономически показатели като Украйна и Русия, тази година всичко се повтаря.

Най-яркият пример за това е Полша. Страната бе единствена от всички членки на ЕС, която постигна ръст на брутния вътрешен продукт за 2009 година, но сега борсата й е най-слаба от всички. От старта на годината досега основният индекс на страната WIG-20 е загубил над 8 на сто от стойността си.

На този фон румънският основен бенчмарк е напреднал с 10 на сто, в Естония борсата буквално изригна с ръст от 45 на сто през януари, а в Унгария, Чехия и Хърватска индексите остават почти без промяна. Дори на БФБ, в лицето на SOFIX, имаме ръст от около 1 процент за 2010 година.

Това се случва въпреки негативните новини за всички от изброените държави – ревизираните данни за БВП се оказаха по-слаби от очакваното, а почти всички страни от Балканите са силно засегнати от кризата, която преживява Гърция.

Според мнозина анализатори низходящото движение в Полша не е оправдано. Това се подкрепя и от виждането на централната банка, че валутата на страната все още е незаслужено евтина. „Злотата е доста подценена“, заяви вчера Адам Галпински от институцията, цитиран от Wirtschaftsblatt.

Разминаване между случващото се на полската борса и това, което стана на естонската, може да се види много ясно. Полша, както и Естония, заяви намерения да влезе в еврозоната, като целта на Варшава е това да се случи през 2015 г. Намеренията обаче не намират отражение на фондовия пазар по начин, който дори малко наподобява скока, който видяхме в Естония.

Несъответствие има и в сравнение с Русия – макар страната да показва слаби икономически показатели, компаниите на борсата отново се радват на засилен интерес. Причината за това е възходящото движение в цената на петрола и някои други основни суровини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още