IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво знаят в Citigroup, което останалите на пазара не знаят?

Банката подготвя иновация – сложен инструмент за защита срещу финансов колапс

17:01 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Какво знаят в Citigroup, което останалите на пазара не знаят?

Въпрос на деня: Бихте ли си купили билет за самолет, който е доста вероятно да падне? А автомобил, в чиято история има много сведения за проблеми със спирачките? Бихте ли били заинтересовани от телевизор, който работи много добре, но няма образ?

Ако сте склонни да отговорите положително на някой от горните въпроси, то от Citigroup имат предложение за Вас. Така започва коментар в Market Watch на анализатора Дейвид Виднер, посветен на нов, революционен финансов продукт на банката.

Спасената с парите на американските данъкоплатци финансова институция подготвя нов продукт. Той представлява кредитен дериват, наречен CLX. Функцията на този инструмент е да предпазва инвеститорите от системни рискове във финансовата система, като изплаща пари при остра финансова криза.

Основната идея, с която е създаден продуктът, е да бъде позволено на инвеститорите да се предпазват от силен ръст в цената на капитала.

Според информация на Risk Magazine „CLX е изграден на база сумата от коефициенти на Шарп на различни пазарни фактори – волатилност на акции, лихви по държавни ценни книжа, суапови спредове, имплицитна волатилност на корпоративни облигации и спредове по структурирани кредитни инструменти“.

От Citigroup възнамеряват да пуснат CLX за търговия, използвайки фиксирани исторически стойности за движенията в цените и отклоненията, като така ще избегнат оскъпяването при изграждането на по-дълги времеви серии, посочват от списанието.

Инструментът ще бъде базиран на шест индекса. За момента информацията е, че продуктът е във фаза на разработка, но че пускането му няма да изложи банката на риск. Плановете са продуктът да се съставя при поискване от клиенти, които според банката са достатъчно информирани, за да го използват разумно.

Самата банка ще организира пазар за CLX – тя ще купува, когато няма други купувачи, и ще продава, когато никой друг не иска да прави това. Ролята на банката ще бъде неутрална, като дори е възможно като маркет мейкъри да бъдат привлечени и други компании с цел разпределяне на риска.

Дотук добре, но всичко това изглежда изключително сходно на онова, което донесе проблемите на Wall Street, коментира Виднер. Сложни деривативни инструменти, включващи дългови книжа, синтетични продукти и кредитни суапове – всичко това доведе до срив на финансовата система и необходимост данъкоплатците да спасяват играчи като Citi, посочва той.

На никого не е ясно какво точно представлява този продукт и какви рискове крие. Дори сериозни анализатори не могат да кажат на какво точно е базиран той и кой в действителност носи рисковете по него. Сложността обаче е само единият проблем.

Според известния инвеститор и блогър Бари Ритхолц „всеки застрахователен продукт, суап за защита срещу фалит и т.н. е точно толкова добър, колкото добро е финансовото състояние на отсрещната страна по него. Всеки продукт за предпазване, създаден за изплащане на пари в момент на финансова криза, е твърде вероятно да не съумее да направи това. Освен това пазарите в САЩ вече имат застраховка срещу рисковете. Само че тя не идва от Citi, a от правителството“, смята Ритхолц.

Къде е проблемът в новия продукт на Citigroup?

Основният въпрос е, когато кризата дойде, ще има ли пазар за CLX? Нима повечето от институциите, които са купили този продукт, няма да имат нужда от пари и кой ще осигури тези пари? Какви резерви ще трябва да задели Citigroup, за да отговори на евентуалните претенции?

От банката отричат, че новият им продукт ще постави на риск парите на данъкоплатците. Повечето анализатори обаче смятат, че при системен риск и изостряне на кризата Citi няма да може да плати, а според условията в САЩ ще бъде толкова голяма, че да не може да бъде оставена да фалира. Това пък отново повдига въпроса за спасяването с държавни пари.

Една от основните критики към новия продукт е свързана с регулаторната система на САЩ. От месеци се говори за кардинална реформа, която обаче засега не се случва. Предвиждат се мерки за затягане на капиталовите изисквания, ограничаване на ливъриджа и на поемането на риск.

Но какво става със сложните финансови инструменти като CLX? Според Дейвид Виднер вариантите са два – или Citigroup знае нещо, което пазарните участници на пазара не знаят, или просто не си е взела поуки от кризата, която я остави в държавни ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още