IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Карол: Най-перспективни тази година ще са развиващите се пазари

От компанията препоръчват още инвестиции в основни суровини като злато и сребро

12:08 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Карол: Най-перспективни тази година ще са развиващите се пазари

Инвестиции на развиващите се световни пазари и в основни суровини са сред активите, които трябва да присъстват в портфейлите на инвеститорите за 2010 година. Това препоръчват анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт.

Въпреки прогнозите за предстоящи негативни корекции през годината, дългосрочният тренд за световните капиталови пазари остава позитивен. „Основните борсови индекси стоят стабилно над дългосрочните си средни стойности, което е сериозен фактор да считаме, че най-лошото е зад гърба ни и че сме видели дъното през март миналата година”, се казва в анализа.

През 2010 г. може да се очаква продължаващо постепенно възстановяване на икономиките по света и подобряващи се финансови отчети на компаниите, както и умерен ръст на печалбите в рамките на 10-15% за развитите икономики и над 25-30% за компаниите в развиващите се страни.

„Подобряващите се данни за икономиката засилват потребителското доверие и интереса към рисковите инвестиции. През последните няколко месеца сме свидетели на значително нарастващ апетит към по-високо рискови активи и намаляване на интереса към инструменти с фиксирана доходност, което очакваме да продължи и през 2010 г. с оглед на очакваното повишаване на лихвените равнища, което е изцяло в полза на капиталовите пазари”, смята Катерина Атанасова, портфейлен мениджър в компанията.

Според прогнозата през 2010 г. развиващите се икономики от Азия, Латинска Америка и Източна Европа ще запазят лидерските си позиции пред развитите икономики, като техните борсови индекси ще продължат да показват значително по-големи ръстове в процентно изражение. Може да се очаква 2010 г. да приключи с ръст между 15-20% на индексите в Западна Европа и САЩ и с над 60-70% ръст на фондовите борси в някои развиващи се държави.

Като отделни страни със силен потенциал за растеж и сравнителни предимства като основни фаворити се открояват Китай, Индия, Индонезия, Южна Корея, Бразилия и Перу, Турция и Русия.

При развиващите се пазари интересите на инвеститорите може да се насочат към сектора на инфраструктура, тъй като към този бранш бяха насочени големи суми от спасителните планове на правителствата и той продължава да бъде перспективен, като може да се очаква добра възвръщаемост на тази инвестиция в близко бъдеще.

Сред суровините като безспорни фаворити за 2010 г. се очертават златото и среброто. Въпреки силното си поскъпване, златото е все още далеч под историческия си връх с отчетената инфлация от над 2150 долара и това изцяло оправдава по-нататъшното покачване на цената му. Според прогнозата цената на златото през 2010 г. може да достигне 1400-1500 долара за тройунция.

Среброто е по-спекулативно търгуваният актив и при него потенциалът за ръст е дори още по-голям. Неговата текуща цена също се намира далеч под историческия му максимум. От двата метала среброто е много повече обвързано с ръста на икономиката. Потенциалът за ръст при среброто е то да мине 20-23 долара за тройунция през 2010 г.

Инвестициите в суровини като цяло през 2010 г. ще предпазят инвеститорите от предстоящата силна инфлация.

Анализаторите очакват търсенето на енергийните ресурси да се засили със съживяването на развитите икономики. „За петрола очакваме ръст в рамките на 90-100 долара за барел, като по-големи движения очакваме при цената на природния газ. За разлика от петрола, цената на газа се движи основно от фундамент и това е и причината да остане толкова ниска през изминалата година. Това е най-лошо представилият се ресурс за 2009 г. и затова очакваме силно възстановяване на цените на газа, като, ако се отчита и сезонният фактор, то най-вероятно ръстът ще е най-силен през втората половина на годината”, смята Надя Неделчева, портфейлен мениджър в Карол.

Селскостопанските стоки остават с най-голям дългосрочен потенциал и това, че изостанаха от ръста на цените през 2009 г. при другите суровини, ги прави изключително атрактивни за инвестиция. Въпреки че в дългосрочен пазар факторите са в подкрепа на повечето селскостопански стоки, текущата конюнктура е най-благоприятна за памука, царевицата, кафето, какаото, захарта и ориза, се посочва в анализа.

Очакванията за американския долар са той да остане стабилен спрямо еврото. Като малко вероятни през настоящата година се определят движения над 1,55 EUR/USD и под 1,25 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още