IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80-90 долара за барел петрол до 2011, след това спад и нова световна криза

Такива са прогнозите на руски анализатори, според които понижението в петролните цени ще е симптом на още по-разрушителна рецесия

16:30 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
80-90 долара за барел петрол до 2011, след това спад и нова световна криза

Световните цени на петрола през 2010 г. и през 2011 г. ще се удържат в границите на 80-90 долара за барел, след което ще се понижат. Но след това може да избухне още по-страшна глобална икономическа криза. Това мнение изказва в интервю за Итар-Тасс председателят на Съюза на петролната и газова промишленост в Русия Юрий Шафраник, позовавайки се на прогнозите на независимия Институт за енергийни стратегии, чийто председател също е той.

По думите на Шафраник анализаторите от института са формирали „методика на оценка на влиянието на редица фактори върху световните цени на петрола и през последните три години на тази основа правят прогнози за очакваните цени на петрола с висока степен на точност“.

Трябва да си даваме сметка, казва Шафраник, че „световният нефтогазов комплекс, включително и руският, изпитва сътресения от резките колебания на цените на петрола, но това само по себе си не е предпоставка за криза в сферата на нефтената и газова промишленост“.

„Действително тежко преживяват икономическата криза само тези компании от отрасъла, които не си правят стратегически разчети и съществено намаляват обема на добива на горива“.

Експертът отбелязва в същото време, че рязкото падане на цените на нефта, е показателен симптом за нова световна икономическа криза. Според прогнозите на руския Институт за енергийни стратегии „през тази и следващата година - стига да няма глобални катастрофални сътресения, цените на петрола ще се задържат в границите на 80-90 долара за барел.

Но това е един вид поемане на дъх, доколкото, според оценките на анализаторите от института, „започналата миналата година криза е само предвестник на действително страшна световна икономическа криза“. А симптом на новата по-разрушителна световна икономическа криза „може да стане поредният спад на цените на горивата, който се очаква в края на 2011 г.-първата половина на 2012 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още